La Fundació Amancio Ortega donarà 47 milions per renovar els equips oncològics de la sanitat pública de Catalunya i comprar nous acceleradors lineals i mamògrafs per millorar la detecció i el tractament del càncer.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller de Salut, Antoni Comín, han firmat avui en el Palau de la Generalitat l'acord juntament amb la vicepresidenta de la fundació i parella de l'empresari tèxtil gallec, Flora Pérez, i el seu vicepresident executiu, José Arnau.

Dels 47 milions d'euros, 37 es destinaran a substituir tots els acceleradors lineals amb més de vuit anys d'antiguitat i la resta anirà a parar a la compra de 43 nous mamògrafs digitals, la qual cosa permetrà jubilar totes les unitats analògiques.

Comín ha assegurat que "en els propers mesos" es coneixeran les dates exactes en les quals arribaran els nous equips, ja que encara falta realitzar un tràmit adjudicatari, però ha explicat que serà al llarg del 2018. El conseller ha lamentat que els efectes de la crisi hagin provocat certa "obsolescència" als equips de la sanitat pública, i per això ha celebrat la donació de la fundació de l'amo d'Inditex.

320 milions per a totes les comunitats

En total, es compraran 18 nous equips de radioteràpia per a nou hospitals de la comunitat, que substituiran els més antics i que són exactament la meitat dels quals disposa el sistema integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT). També es compraran 43 noves unitats de cribratge i diagnòstic del càncer de mama que substituiran als mamògrafs analògics i que incorporaran la tomosíntesis, és a dir, les mamografies realitzades en 3D.

El vicepresident de la Fundació Amancio Ortega, José Arnau, ha recordat que aquest projecte ja es va posar en marxa a Galícia fa un any i mig i més tard a Andalusia, i ha detallat que pretén desplegar-lo a la resta de comunitats.

La fundació d'Amancio Ortega va anunciar el mes de març passat una donació de 320 milions d'euros per a la compra de més de 290 equips oncològics d'última generació destinats a hospitals de totes les comunitats.