La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL) i la Confederació Cristiana d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (CCAPAC), que engloben la majoria d'escoles concertades, han presentat aquest divendres al Departament d'Educació més de 154.000 al·legacions al projecte de decret de concerts educatius que el Govern té previst aprovar en les properes setmanes. Les famílies rebutgen el decret perquè consideren que suposa un canvi de model i no té el finançament adequat.

Fa dues setmanes les mateixes entitats van presentar davant el Departament prop de 123.000 al·legacions al projecte de decret de la programació de l'oferta educativa i del procediment d'admissió, que al seu parer vulnera "el dret a la lliure elecció de centre".

Els decrets

L'avantprojecte de decret de centres concertats preveu que els centres hauran de matricular a nens en situació econòmica desfavorida sense que hagin de pagar quota i, com en la resta d'escoles, per a mantenir el concert aquests nens hauran de representar el 10% dels alumnes en aquestes condicions de la seva àrea educativa.

El decret també preveu que Educació pugui tancar grups abans d'oferir-los i obliga que com a mínim el 60% dels alumnes del centre pertanyi a la zona educativa. Calcula en 145 milions d'euros la inversió necessària per a finançar la xarxa concertada, encara que no estan recollits en el pressupost 2020 per a Educació. En paral·lel el departament ha enllestit el decret d'admissió d'alumnes per a fer un repartiment equilibrat entre tots els centres de la xarxa pública i concertada.

Tant la FAPEL com la CCAPAC, que representen 366.000 alumnes, una tercera part del sistema educatiu de Catalunya, es mostren "plenament d'acord" amb el pacte contra la segregació escolar que van signar però sostenen que "sense els 154 milions d'euros" i amb l'infrafinançament de les places que pateixen, hauran de seguir cobrant les quotes. "Entenem que és un brindis al sol fer unes mesures sense dotar-les als pressupostos", ha denunciat Josep Maria Prats, president de FAPEL . "Veiem amb els decrets ganes de modificar el model de col·laboració publico-privada", el que ha apuntat que "perjudica a tothom".

El decret de concerts educatius estableix nous requisits als centres si volen mantenir el concert, però "no existeix cap previsió d'aplicació econòmica que permeti fer front a unes noves condicions que comportaran la retirada dels concerts o un increment de les aportacions que hem de fer les famílies", ha afegit Prats.

Manca diàleg

El president de FAPEL ha destacat que les al·legacions presentades són "un percentatge molt significatiu del sistema educatiu de Catalunya" i per això ha reclamat "diàleg" al Departament d'Educació, que lamenten no s'està produint. "Demanem que se'ns escolti i es redreci aquest decret, no el què sinó el com s'està fent", ha reblat. Ha afirmat que els dos decrets "limiten" la capacitat d'escollir dels pares i per això conclou que "generaran més segregació".