Un estudi internacional revela quin és l'aliment que has d'incorporar de nou a la dieta per millorar la teva salut. Aquest producte ha estat durant anys un dels més utilitzats per elaborar plats tradicionals, però durant els darrers el seu consum ha anat caient en considerar-se un producte massa calòric. Ara, una investigació ha comprovat que és un dels millors aliments per tenir una dieta sana i equilibrada. La recerca l'han presentat a Nutrition, la principal reunió anual de la Societat Americana de Nutrició.

Els llegums, els grans oblidats

Segons els experts, incloure una tassa de mongetes o cigrons a la dieta ofereix grans beneficis mesurables per la salut cardíaca i metabòlica, i redueix el risc de patir malalties cròniques. "Les persones amb prediabetis solen presentar un metabolisme deficient dels lípids i una inflamació crònica de baix grau, factors que poden contribuir al desenvolupament de malalties com les cardiopaties i la diabetis de tipus 2", explica Morganne Smith, doctoranda de l'Institut de Tecnologia d'Illinois i coautora de l'estudi. En aquest sentit, insisteix que el consum de llegums és especialment important en persones amb prediabetis i colesterol perquè ajuda a reduir significativament la inflamació.

Els cigrons, clau per millorar els nivells de colesterol

L'estudi, que ha comptat amb 72 participants amb prediabetis, ha mostrat també una relació entre el consum de cigrons i la millora dels nivells de colesterol, mentre que les mongetes vermelles les ha relacionat amb la reducció de la inflamació. Segons expliquen, els participants van ser assignats aleatòriament a menjar una tassa de mongetes negres, cigrons o arròs durant 12 setmanes. Es van prendre mostres de sang a l'inici, al cap de 6 setmanes i en finalitzar el procés per fer un seguiment del colesterol, la inflamació i el sucre a la sang, així com proves de tolerància a la glucosa.

Al grup que va consumir cigrons, el colesterol total va disminuir significativament, passant d'una mitjana de 200,4 mil·ligrams per decilitre a l'inici de l'estudi a 185,8 mil·ligrams per decilitre després de 12 setmanes. El mateix va passar en el cas dels que menjaven mongetes vermelles: el nivell mitjà de la citoquina proinflamatòria interleucina-6, un marcador d'inflamació, era de 2,57 picograms per mil·lilitre a l'inici de l'estudi i va disminuir significativament a 1,88 picograms per mil·lilitre després de 12 setmanes. No es van observar canvis significatius als marcadors del metabolisme de la glucosa.

Com introduir els llegums a la dieta

Un consell per començar a introduir dues o tres porcions de llegums al menú setmanal és utilitzar llegums en conserva o congelades. D'aquesta manera, la transició cap a una dieta més equilibrada i nutritiva serà més fàcil i no requerirà temps extra a la cuina. Això sí, els científics recorden que sempre que es pugui s'ha d'optar per l'opció més saludable, i que s'ha de vigilar amb els ingredients addicionals com la sal o el sucre. "L'estudi ha demostrat els beneficis del consum de mongetes en adults, però són una gran opció per a tothom", afegeix Smith.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!