Les reserves d'aigua a les conques internes de Catalunya estan sota mínims. En aquests moments, els embassaments i aqüífers es troben al 33% de la seva capacitat, unes dades que no es veien des de la primavera del 2008, quan Catalunya va viure un dels episodis més extrems de sequera i les reserves d'aigua van quedar-se al 30%. Ara, la sequera que travessem des de fa mesos ha deixat les reserves d'aigua de Catalunya a uns nivells que no es veien des de feia catorze anys i això ha obligat a adoptar mesures extremes en alguns punts del país. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha decretat l'estat d'alerta per sequera en un total de 514 que pertanyen a 27 comarques. D'aquesta manera, 6,7 milions de catalans pateixen ara restriccions en l'ús d'aigua com la reducció d'aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per a usos industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i altres usos recreatius (5%).

🗺️ MAPA | Els municipis amb restriccions d'aigua per la sequera a Catalunya

A causa dels nivells de les reserves d'aigua, hi ha 13 unitats d'explotació de les conques internes de Catalunya que es troben en alerta. Aquest divendres s'han sumat a la llista els embassaments de Darnius i del Ter-Llobregat —els darrers tenen un estat pluviomètric de sequera extrema, segons les dades de l'ACA. La situació en els diferents embassaments de Catalunya, però, no és homogènia i hi ha llocs on la situació és molt més crítica. És el cas del pantà de Siurana (Priorat), que registra les pitjors xifres des del 2000 —només té un 8% de l'aigua que pot emmagatzemar, unes xifres un 86% per sota de la mitjana dels últims 10 anys en aquestes dates. Per altra banda, l'embassament de Rialb, de la Conca hidrogràfica de l'Ebre, és el que té els pitjors valors respecte a la mitjana dels darrers 10 anys —està al 6,19%, la xifra relativa més baixa de Catalunya, i que és un 88% inferior al que sol ser habitual per aquestes dates.

El pantà de Foix (Anoia) també travessa moments difícils, sent les darreres dades de l'ACA les terceres pitjors des del 2000 —les reserves estan al 72,3% i, tot i no ser els pitjors valors de Catalunya, només en dues altres ocasions s'han superat aquestes xifres. En la següent taula podeu veure quin és l'estat de la sequera als municipis de les conques internes de Catalunya segons les diferents alertes de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Un any sec a Catalunya

Els episodis de sequera no són un fenomen inusual a Catalunya a causa del clima de la regió, tot i que els efectes del canvi climàtic poden fer que aquests episodis siguin cada cop més habituals. Entre el 1999 i el 2003, per exemple, ja vam patir una successió d'anys que no van ser especialment secs, però van provocar diversos episodis d'alerta per sequera per la manca de pluges continuada. Entre l’abril de 2007 i el maig de 2008 vam passar un altre episodi de sequera molt greu, i la dada més crítica es va assolir a finals de març de 2008, quan els embassaments del sistema Ter-Llobregat van arribar al voltant del 20% de les seves reserves. Aleshores, també es van haver de prendre mesures, la població va patir restriccions i es va tallar l'aigua destinada a certs usos específics.

La precipitació d’aquest any pluviomètric —des de la tardor del 2021 fins a l'estiu d'aquest 2022— ha estat poca, però en el context dels anys precedents no ha resultat ser tampoc dels anys més secs. Segons les dades històriques de l’observatori Fabra, enguany ha sigut el 7è any més sec dels darrers 109 anys.

percentatge pluges - meteocat
Percentatge de precipitació acumulada en comparació amb la mitjana climàtica. / Meteocat

En altres punts del territori, les dades han sigut similars o pitjors: aquest ha estat un any d’entre els deu més secs a Figueres (Alt Empordà), Artés (Bages), Lleida (Segrià), Igualada-Òdena (Anoia), Moià (Moianès), i sobretot a Oliana (Alt Urgell), on ha sigut el tercer més sec dels darrers 72 anys. Per això, la poca presència de pluges ha afectat de manera directa a l'estat actual dels embassaments i aqüífers i ha calgut extremar les mesures. Ara, a menys d'un mes que comenci l'hivern, una de les estacions menys plujoses a Catalunya, cal estar alerta a com evoluciona la sequera i prendre precaucions per fer un ús adequat de l'aigua que tenim