Una nova alerta sanitària ha posat en alerta aquest divendres els consumidors habituals de patates fregides xips de la coneguda marca Lay’s. L’alarma ha saltat després que l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutricó (AESAN) hagi publicat un comunicat en el qual indica que ha rebut una notificació per part de les autoritats sanitàries de Bèlgica.

D’acord amb la informació d’aquesta agència espanyola, les autoritats belgues han advertit de la presència de llet, soja i blat no inclòs en l’etiquetatge en patates fregides al forn al punt de sal de la marca Lay’s que s’han fabricat al seu país.

L’empresa responsable de la comercialització del producte ha posat a disposició dels clients un enllaç per informar els consumidors de la incidència. Les dades del producte afectat són: 

  • Nom del producte (a l’etiqueta): LAY’S AL HORNO AL PUNTO DE SAL
  • Marca/comecial: LAY’S
  • Aspecte del producte: envasat en bosses
  • Número de lots: BV 51501 256, BV 51504 256 y BV 51501 257 
  • Data de consum preferent per a tots els lots: 04/02/2023
  • Pes d’unitat: 150 g

Llocs on s'han distribuït les patates Lay's amb tres al·lergògens

Segons la informació disponible, la distribució inicial s’ha fet a 13 comunitats autònomes de l’estat espanyol, entre les quals també Catalunya. A banda, s’han distribuït lots a Andalusia, Astúries, Balears, Cantàbria, Castella i la Manxa, Castella i Lleó, País Valencià, Extremadura, Galícia, Madrid, Múrcia i Euskadi.

La informació ha estat traslladada ja a les autoritats competents de les comunitats autònomes a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informció (SCIRI) i als Serveis de la Comissió Euroepa a través de la Xarxa Alimentària europea (RASFF), amb l’objectiu que es verifiqui la retirada dels productes afectats dels canals de comercialització.

Recomanacions de les autoritats a les persones amb al·lèrgies

Com a mesura de precaució, es recomana a les persones al·lèrgiques a la soja o als components de la llet i a les persones amb problemes derivats de la ingesta de gluten que poguessin tenir el producte a casa seva s’abstinguin de consumir-lo. Tot i l’alerta, les autoritats envien un missatge de tranquil·litat i asseguren que el consum de les patates Lay’s no suposa cap ris per a la resta de la població.

En un comunicat publicat al seu web, la productora de les patates Lay's assegura que "la seguretat i qualitat dels nostres productes és la nostra prioritat". És per això que la companyia informa que ha procedit a retirar del mercat els tres lots afectats. "Estem treballant amb les autoritats de seguretat alimientària, així com amb els nostres clients i distribuïdors per assegurar la màxima celeritat en la recuperació del producte", indiquen en el seu comunicat.