L'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentaria i Nutrició (Aecosan), que depèn del Ministeri de Sanitat, ha fet públic aquest dimecres que li han comunicat que existeix distribució d'ous contaminats per friponil, un insecticida prohibit per a ús alimentari a la UE, en diversos Estats membres, com Àustria, Bèlgica, Suïssa, Alemanya, Dinamarca, França, Regne Unit, Irlanda, Itàlia, Holanda, Polònia, Romania i Suècia.

L'escàndol va saltar als mitjans a començaments d'aquest agost però es remunta fins al juny, quan l'autoritat responsable de la seguretat alimentària a Bèlgica, l'Afsca, va detectar per primera vegada la substància en partides d'ous. No va ser, tanmateix, fins al 20 de juliol quan Bèlgica va informar les autoritats comunitàries a través del sistema d'alerta ràpida europeu (Rasff), que permet als altres Estats membres estar atents i fins i tot reforçar els controls si ho veuen necessari.

Segons les anàlisis publicades, va ser la granja holandesa Chick Friends la que va utilitzar aquest tractament, però va ser Poultry Vision, una empresa belga de la província d'Anvers, la que va proporcionar la substància a Holanda. La Comissió Europea (CE) va decidir ahir obrir una investigació per analitzar si Bèlgica va reaccionar tard en l'escàndol dels ous.

Les mesures adoptades als països afectats sobre les granges de producció i els ous presumptament implicats han estat, segons l'agència, bloquejar la producció d'aquestes granges, així com la localització i la retirada immediata del mercat dels productes implicats.

No s'han distribuït a Espanya

L'Aecosan ha assegurat avui que fins ara no s'han distribuït a Espanya ous contaminats per l'insecticida friponil. L'agència espanyola va tenir coneixement de la detecció de fipronil en ous feta per Bèlgica el 20 de juliol passat a través del Sistema Europeu d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (Rasff).

El fipronil és un producte no autoritzat per a l'ús en animals de producció d'aliments, i en aquest cas ha estat utilitzat per tractar la presència d'un àcar anomenat Dermanyssuss gallinae en gallines de posta.