Ja fa dies que s'anuncia i ja és oficial, aquest cap de setmana arriba una onada de calor a Catalunya que pot provocar que els termòmetres s'enfilin fins a gairebé els 40 graus. L'episodi de calor arriba després d'uns mesos de poques pluges, llevat de zones del sud del país on la situació és, ara per ara, bona. Això fa que la vegetació sigui altament vulnerable al foc i situa el país en un dels pitjors escenaris per a un estiu mediterrani, favorable al foc.

Ja fa uns dies que podem notar com les temperatures són més altes de l'habitual en aquesta època de l'any, ara bé, la diferència encara serà més notable aquest cap de setmana. Els termòmetres passaran dels 30 graus a totes les comarques catalanes i, en algunes zones, fins i tot es podria arribar als 38 graus, com per exemple a Lleida. Segons el Meteocat, a Barcelona s'arribarà a una màxima de 30 graus, a Manresa de 36, a Terrassa de 33, a Igualada de 36, a Balaguer també 36...

Les recomanacions d'Interior

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, demana "prudència" per l'onada de calor i diu que cal ser "especialment curosos" tenint en compte la sequera i que venen dies d' "intensitat de calor". Aquest dimecres, durant l'acte a la comissaria de Palafrugell, Elena va dir que els diferents cossos de seguretat estan amb una atenció "permanent" i que "monitoritzen" totes les situacions. "Estem actius perquè sempre ho diem: el problema dels incendis ja no és només una qüestió de l'estiu sinó de tot l'any", ha remarcat. En aquest sentit, va recordar que cal estar "alerta". "Les recomanacions són les de sempre: prudència, prudència i prudència", va afegir.

Risc d'incendi elevat

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un informe de perill d'incendi entre aquest divendres i dilluns. Les zones de major risc són l'Anoia, el Bages, la Noguera i el Solsonès. La predicció meteorològica apunta que l'augment de la temperatura del cap de setmana anirà acompanyat per la persistència d'humitat relativa baixa i l'entrada de vents a la zona central de cara a dilluns. Les comarques on l'afectació de l'episodi de perill d'incendi és parcial són l'Alt Camp, l'Alt Penedès, l'Alt Urgell, el Baix Llobregat, la Conca de Barberà, el Garraf, les Garrigues, el Moianès, Osona, el Pallars Jussà, el Priorat, la Ribera d'Ebre, la Segarra, el Segrià, l'Urgell, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

La conselleria ha recordat que el 90% dels incendis són provocats per l'acció humana i per això ha destacat la importància de les accions de conscienciació i les actuacions per retirar part de la vegetació generada els anys bons per treure possible combustible del bosc