L'alcaldessa de Cubelles (Garraf), Rosa Fonoll, ha afirmat que l'ajuntament del municipi no pagarà el rescat pel ciberatac que pateix el sistema informàtic del consistori des d'aquest divendres 21 d'abril i que no permet l'accés al sistema informàtic intern. En declaracions a Catalunya Informació aquest dissabte, Fonoll ha explicat que "sembla que no s'han perdut massa dades" i espera tornar a tenir operatiu el servei d'atenció ciutadana "a principis de la setmana vinent". 

L'Ajuntament de Cubelles va denunciar ahir a la tarda que va patir un ciberatac que impedeix als funcionaris accedir al sistema informàtic i treballar amb normalitat. L'atac només ha afectat el sistema intern de treball, mentre que la web i la seu electrònica del municipi funcionen amb normalitat. El consistori ha denunciat la situació als Mossos d'Esquadra i a l'Agència Catalana de Ciberseguretat i asseguren que estan treballant per restablir el sistema "tan aviat com sigui possible". També recorden als ciutadans que el registre general de l'ajuntament està tancat i que poden presentar sol·licituds de forma presencial amb cita prèvia o telemàticament a través de la web municipal. 

Els ciberatacs, un problema en auge per administracions i empreses

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya alerta que el programari maliciós de segrest accedeix als sistemes i impedeix que els usuaris puguin accedir i afirma que afecta organitzacions, empreses i institucions públiques de tota mena i dimensió. De fet, el de Cubelles és un més dels molts que s'han produït a Catalunya durant els últims anys: a ajuntaments com el de Lloret de Mar o Sant Just Desvern, al sistema informàtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l'any passat o el que ha patit aquest abril l'Hospital Clínic de Barcelona són exemples. La mateixa Generalitat de Catalunya va patir prop de 2.000 ciberatacs causants d'incidents durant el 2022, tal com va explicar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà el passat febrer. 

Segons l'informe anual que elabora l'agència, l'any passat el nombre de ciberatacs a Catalunya va augmentar un 30% respecte al 2021. Per aquest motiu, a Catalunya el sector de la ciberseguretat està en auge i les prop de 500 empreses que es dediquen a la protecció davant ciberatacs al país van facturar l'any passat prop 1.071 milions d'euros.

La majoria dels casos de ciberatacs, alerta l'agència catalana, es donen aprofitant el factor humà, amb el phishingl'enviament d'arxius o enllaços maliciosos que ataquen el sistema quan l'usuari els obre. Per això recomanen hàbits de prevenció com desar còpies de seguretat de la informació rellevant, mantenir el programari actualitzat, crear contrasenyes robustes i no compartir-les, comptar amb antivirus i tallafocs i no obrir fitxers d'emissors dubtosos ni donar informació o dades personals a menys que es tracti d'un interlocutor fiable.