L'Ajuntament de Cubelles ha denunciat que ha patit un ciberatac que impedeix als funcionaris accedir al sistema informàtic i treballar amb normalitat. Segons ha informat TV3, els autors de l'atac han demanat un rescat econòmic, però el consistori d'aquest municipi del Garraf s'hi ha negat i ha denunciat el cas als Mossos d'Esquadra i a l'Agència Catalana de Ciberseguretat. 

El ciberatac afecta el sistema informàtic intern de l'Ajuntament, però no la web

Cap a les 10 del matí l'ajuntament ha informat que tots els seus serveis s'havien aturat a causa d'una "incidència tècnica" i que els tècnics estaven treballant per a solucionar-la al més aviat possible. Els treballadors municipals no podien accedir al sistema intern operatiu i, per tant, no podien dur a terme les seves funcions. Unes hores més tard s'ha constatat que no es tractava d'un problema tècnic, sinó que havien estat víctimes d'un ciberatac. 

Tot i que el Registre General ha quedat tancat i l'atenció presencial està afectada, els ciutadans encara poden fer tràmits i gestions a través de canals alternatius. Així, telemàticament poden adreçar-se a la web de l'ajuntament o a la seu electrònica, que continuen actives les 24 hores del dia, i presencialment poden adreçar-se al registre públic de l'Organisme de Gestió Tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona, situat a la plaça de la Font de Cubelles. 

En un principi, l'atac només ha afectat el sistema intern del consistori, i per això la web i la seu electrònica funcionen amb normalitat. Tanmateix, es desconeix si el ciberatac ha afectat dades confidencials, i en aquest sentit, l'ACN ha informat que fonts municipals no ho han volgut confirmar o desmentir, ja que el cas s'està investigant com un delicte informàtic per part dels Mossos d'Esquadra. 

Prop de 300 ciberatacs al món local des del 2022

L'Ajuntament de Cubelles no ha estat el primer consistori a patir un ciberatac i en anys anteriors Lloret de Mar o Sant Just Desvern ja es van enfrontar a una situació similar. De fet, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya va gestionar 287 ciberatacs a administracions del món local des del 2022. El director de l'Agència, Tomàs Roy, va explicar que els atacants "no miren la mida (de l'entitat), sinó l'oportunitat que es genera", motiu pel qual el món local, i especialment aquells consistoris amb menys capacitats, són un blanc fàcil. Un atac dificulta molt les tasques de les administracions, que es queden pràcticament "a paper i bolígraf", per això s'estan definint plans de protecció per blindar el màxim nombre d'ajuntaments davant la ciberdelinqüència.