Girona ha estat l'escenari amb més tensió d'aquest cap de setmana de Sant Joan durant la revetlla, que es va saldar amb 2 morts i diversos incidents entre dos clans. L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha parlat sobre els fets i ha fet una crida a la calma assegurant que la ciutat està en plena tranquil·litat des d'aquest dilluns al migdia. En una entrevista a RAC1, Salellas s'ha preguntat com pot ser que hi hagi kalàixnikovs a una ciutat com Girona. En aquest sentit, ha llançat una dura crítica contra el govern espanyol i, més en concret, contra el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a qui ha instat a donar explicacions sobre el tràfic d'armes. Ha defensat que el més greu de tot és que el principal sospitós tingués a mà un subfusell d'assalt. "Qui ho permet? Com és que els cossos de seguretat de l'Estat no actuen bé davant un fenomen com és el tràfic d'armes?", s'ha qüestionat. Sobre el principal sospitós —un traficant d'armes conegut per la policia amb nombrosos antecedents—, el batlle gironí ha denunciat que no s'explica que estigui en llibertat. "Entenc que ha passat per processos judicials, i que a partir d'aquí el sistema dictamina si pot estar al carrer a partir de lleis i normatives", ha afirmat. Amb tot, ha criticat que tingués al seu abast un subfusell d'assalt AK-47. 

En relació amb el tràfic d'armes, ha reconegut que és una problemàtica que "sobrepassa" tant els Mossos d'Esquadra com les policies municipals. "Més enllà de persones com el suposat assassí, que tenen actituds absolutament condemnables, hi ha un ministre de l'Interior i algú amb competències molt grans d'un Estat, que ha d'explicar per què hi ha armes com aquesta a les nostres ciutats", ha dit Salellas. "Perquè al final, si no hi fossin, no passarien aquestes coses", ha afegit.

Retorn a la calma a Girona

L'alcalde ha reconegut que Girona està "commoguda i commocionada" pel tiroteig, però ha assenyalat que hi ha un dispositiu especial dels Mossos d'Esquadra i la Policia Municipal que treballen de manera coordinada per prevenir episodis de tensió i ha recordat que "no hi ha hagut més incidents des d'ahir al matí". En relació amb el barri on es va produir el tiroteig, la Font de la Pólvora, ha dit que no és un barri "especialment conflictiu", però ha reconegut que hi ha "molta precarietat i pobresa" i que, en alguns punts, "s'hi delinqueix", tot i que, ha deixat clar que l'episodi que es va viure "no és ni normal ni habitual". Amb tot, ha detallat que la nit ha estat tranquil·la, tot i que, ha admès que cal dur-hi a terme una intervenció integral, però que en cap cas "la gent no ha de pensar que és el Bronx". Salellas ha admès que és necessari abordar la situació del barri de "manera estructural", impulsant polítiques que abracin l'àmbit social, de seguretat, d'habitatge i d'urbanisme. "Aquí és on ens hi hem de posar tots i totes, i l'Ajuntament tot sol no ho pot fer; si no impulsem actuacions d'aquest tipus, difícilment podrem generar certes dinàmiques que són necessàries per a aquells punts del barri que ens preocupen", ha dit.

"Tocarà anar refent la vida al barri, i aquí el paper de l'Ajuntament ha de ser el de facilitar-ho i fer d'acompanyament en un moment tan complicat", ha explicat Salellas. Salellas ha demanat "cautela" i ha recordat que el cas està sota secret de sumari. "En tot cas, el que ens pertoca, i que ja s'està fent tant des de la conselleria d'Interior com des de la regidoria de Seguretat i Convivència, és treballar per evitar un altre incident a la ciutat". El batlle ha recordat que ni el principal sospitós ni tampoc la seva família es troben a Girona, perquè després del tiroteig mortal tots ells han marxat del barri. Per últim, l'alcalde de Girona ha explicat que en les pròximes hores es reunirà amb l'equip de La Sopa, el centre d'atenció a persones sense llar on treballava la dona que va morir al tiroteig. La víctima feia divuit anys que era auxiliar de cuina al centre. I precisament, Salellas ha posat com a exemple el seu "compromís" per ajudar a trencar "certs relats que es generen sobre el barri" de la Font de la Pólvora "que no són justos del tot".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!