La situació volcànica a La Palma ha canviat radicalment, després de dos mesos de terratrèmols, explosions i mantells de cendra volcànica per l'illa ara impera el silenci. El senyal de tremor volcànic, que delata el moviment de magma sota el subsol, ja fa més de 24 hores que està desaparegut a La Palma, cosa que passa per primera vegada des que va començar l'erupció, el 19 de setembre passat.

Anteriorment, el tremor volcànic havia parat en moments esporàdics i puntuals, però mai tantes hores. És per això, que el comitè científic que vigila aquesta emergència estan estudiant la possibilitat que comenci la fi de l'erupció estigui tocant a la porta. Hi ha altres indicadors que podrien donar suport a aquesta hipòtesi com el fet que ha deixat d'expulsar lava i la sismicitat també ha caigut. Tot i això, han aclarit que "no es pot descartar un nou repunt d'activitat estromboliana i d'emissió de colades".

Malgrat l'esperançadora possibilitat que aquesta erupció s'acabi, les autoritats han cridat a la prudència. Que la fi pugui estar a prop no fa més segur aquell territori. Les autoritats canàries han recordat que l'emergència no finalitza quan el volcà deixi d'emetre lava i s'incideix que cal mantenir totes les mesures de protecció civil per continuar garantint la integritat física de les persones.

Els ulls posats en la reconstrucció

Encara sense saber quan acabarà l'erupció de Cumbre Vieja, el Parlament canari treballa en els plans de reconstrucció. Tots els grups parlamentaris van aprovar dimarts la creació d'una comissió d'estudi sobre els efectes de la crisi volcànica a La Palma i la reconstrucció a l'illa, després de tres mesos d'erupció continuada a Cumbre Vieja.

Es tracta d'una proposició que va iniciar la Mesa del Parlament i sobre la qual tots els partits s'han mostrat a favor, en especial pel que fa a la crida a actuar de forma unida i coordinada. El president del Parlament de les Canàries, Gustavo Matos, va intervenir abans de la votació per valorar la posada en marxa d'aquesta eina i agraïr a tots els grups el suport "unànime i sense fissures" a la proposta de la Mesa.

La reconstrucció no serà fàcil. Després de tants dies escopint lava, la zona afectada ha anat creixent sense parar. El resultat: dos nous deltes volcànics i centenars d'hectàrees cobertes d'un mantell espès de lava, el qual fa molts metres de grossor. S'espera que un cop el volcà deixi de treure lava, el territori afectat trigarà anys i, fins i tot, dècades en tornar a ser cultivat o reconstruït. El temps per recuperar aquelles zones dependrà justament els metres de lava que la cobreixin, contra més, més anys d'espera i, desgraciadament, hi ha moltes zones que acumulen metres i metres de lava. 

 

Imatge principal: Els equips d'emergència controlen el volcà des de la distància a La Palma / Efe