La tornada a l'escola és un moment d'emocions intenses per a nens i nenes de totes les edats. L'alegria de tornar a veure els amics, la por a la incertesa del que vindrà, la frustració per no saber fer una activitat, la ràbia per una injustícia…

📌 Calendari escolar 2023-24 a Catalunya: vacances, dies festius i dates claus
 

📚 Quan comença el curs escolar 2023-24 a Catalunya? Ja és aquí la tornada a l'escola!
 

Són moltes les emocions que poden aflorar en aquest moment i al llarg de tot el curs. Com a pares, és important estar preparats per ajudar els fills a afrontar aquestes emocions d'una manera sana i constructiva. A continuació, oferim alguns consells per ajudar als fills i filles a gestionar les emocions.

Facilitar la comunicació

La comunicació és la clau per ajudar els nostres fills a gestionar les seves emocions. Cal estar oberts a escoltar-los i fer-los sentir que els entenem. Si el fill diu que té por de tornar a l'escola, no s'han de minimitzar els seus sentiments. Hem d'explicar-los que és normal sentir-se així i que els ajudarem a afrontar la situació. En situacions socials complicades, com conflictes amb companys de classe, també és rellevant escoltar-los i, amb calma, fer-los entendre la situació.

Ensenyar a identificar les emocions i ensenyar a gestionar les emocions

Cada nen és diferent i necessitarà trobar la manera que més li funcioni per gestionar les seves emocions. És important donar-los diferents opcions i ajudar-los a experimentar-les fins que trobin la que millor els va.​ L'escola també té un paper crucial en l'ajuda als nens a gestionar les seves emocions. Els mestres poden ajudar els nens a identificar les seves emocions, a expressar-les de manera adequada i a desenvolupar estratègies per gestionar-les.

A continuació, oferim alguns consells específics per ajudar els nens a afrontar les emocions més comunes que poden experimentar a la tornada a l'escola:

  • Alegria: Es pot aprofitar aquest sentiment per animar els fills a fer noves amistats, a participar en les activitats escolars i a aprendre coses noves.
  • Por: Cal parlar amb els fills sobre els seus temors i ajudar-los a identificar les causes. Una vegada que sàpiguen què els fa por, podem treballar amb ells per afrontar aquests temors.
  • Frustració: Cal ajudar els fills a desenvolupar estratègies per gestionar la frustració. Això pot incloure ensenyar-los a respirar profundament, a comptar fins a deu o a fer una pausa. La frustració pot ser molt habitual durant el cicle formatiu.
  • Ràbia: Ajudar els fills a expressar la ràbia d'una manera sana i constructiva. Això pot incloure ensenyar-los a dir “no” de manera assertiva, a fer exercici o a parlar amb un adult de confiança.

La tornada a l'escola és un moment d'alegria i d'emocions. Si som conscients d'aquestes emocions i les gestionem de manera sana, podem ajudar els fills a tenir una experiència escolar positiva.