Els voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) han posat avui el crit al cel, després de setmanes de queixes més soterrades, per la modificació que està preparant el departament d’Interior de l’Infocat, el pla de lluita contra els incendis forestals. Actualment, hi ha 9.000 efectius d’ADF a tot el territori nacional i asseguren que la modificació de l’Infocat "no té consens, és temerari, les menysté i limita les seves funcions”. El Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya reclamen un marc normatiu propi, que reclamen des del 1986, i critiquen també la manca d'un reconeixement clar de les funcions del cos i posen en relleu les "dificultats constants" en el dia a dia quan han de treballar amb altres cossos operatius de la Generalitat.

Els ADF demanen aturar els canvis del pla Infocat

Les ADF han demanat que el pla que inclogui un decret de regulació propi i crear un grup de vigilància, prevenció i primera intervenció, coordinat per Agents Rurals, un fet que ara queda a l’aire. Asseguren que Interior no reconeix la feina que fan els ADF i creuen que el procés de modificació de l’Infocat ha estat sense consens i que "només se n’ha entregat una versió ja tancada a quinze dies de la seva aprovació" i a les portes d’una campanya d’estiu, que, alhora, serà molt dura a tot el país. Un 77% dels associats a les ADF de tot el país, unides en aquest secretariat, van aprovar aquest dilluns al vespre en assemblea demanar que s’aturi el nou pla i que es faci de manera coordinada i amb entesa amb les agrupacions.

Els Agents Rurals tampoc ho veuen clar

En aquest mateix sentit s’han expressat els responsables de l’Associació Professional d'Agents Rurals que també han exigit aquesta trobada amb el conseller. En un fil de Twitter expliquen que un dels punts polèmics és que la modificació exclouria aquests cossos del Grup d’Intervenció. “Això suposaria que la primera intervenció i coordinació de les ADF ja no es podrà fer com fins ara i quedarien a l'espera que arribessin els Bombers”, ha manifestat el col·lectiu que ha remarcat que aquest fet incidiria negativament en les tasques d’investigació de les causes dels incendis. Han advertit que “no es podrien fer amb garanties” i han recordat que “sense investigació de causes, no hi ha autoria ni prevenció”. 

Interior assegura que no hi ha res tancat

La pressió llençada per la direcció dels ADF i una organització d’Agents Rurals ha fet posicionar públicament el departament d’Interior, que ha assegurat que el pla encara no és definitiu i que fa mesos que s’està elaborant, asseguren, també amb els ADF i els Agents Rurals. El departament assegura que el pla serveix per “coordinar” respectant les competències de cada un dels cossos operatius, professionals i voluntaris, desplegats per tot Catalunya.

El pla Infocat, asseguren, "ni atorga ni treu competències a ningú", i que els Agents Rurals continuaran tenint la competència a la investigació d'incendis, i per fer-ho seran els Bombers qui els facilitarà l’accés a la zona calenta per garantir les mesures de protecció i seguretat, com a responsables del Grup d’Extinció. Des del departament també asseguren que el text inclou, en el Grup d’Intervenció, la col·laboració dels Bombers amb altres serveis públics d'extinció i estructures d'autoprotecció -com els ADF.

Aquests darrers faran "accions primerenques de contenció i extinció d'incendis de vegetació i autoprotecció en situacions de necessitat urgent”, asseguren que diu el text que es vol aprovar per modificar el pla especial d'incendis forestals a Catalunya.