El pagament per l'equipatge de mà als avions és un dels grans malsons dels viatgers. Actualment, les companyies cobren un sobrecost per poder portar una maleta de mà, especialment quan opta per una low cost. Tanmateix, aquesta obligatorietat podria tenir els dies comptats, si la Unió Europea així ho decideix. La mesura sobre si tots els viatgers de la Unió Europea podran portar l'equipatge de manera gratuïta es tractarà aquest dimecres al ple d'Estrasburg. Aquí també es decidirà si s'eleva a la Comissió Europea—organisme responsable d'implementar la legislació vigent dels serveis aeris—. 

El passat 21 de setembre la Comissió de Peticions de l'Eurocambra va aprovar per unanimitat instar les companyies de vol que garanteixin que poden portar amb si una maleta de mà de manera gratuïta. La Comissió considera que la maleta de mà és un "element indispensable" i que no s'ha d'exigir pagar per això.

Expedient sancionador

El passat mes d'agost el Ministeri de Consum va obrir un expedient sancionador a diverses companyies low cost per haver cobrat l'equipatge de mà. Més enrere encara, l'any 2014, el Tribunal de Justícia de la UE ja va dictar una sentència on indicava que la maleta de mà era un element necessari sempre que complís amb la normativa de grandària i pes, i per tant els viatgers no havien de pagar un sobrecost, però la decisió mai es va aplicar. 

La Unió Europea té l'objectiu de resoldre dos principals problemes, les polítiques incoherents de les aerolínies sobre l'equipatge de mà i la publicitat poc clara que es pot confondre amb unes taxes d'equipatge ocultes a l'hora de comprar el bitllet. Així doncs, una de les qüestions que volen resoldre és definir amb exactitud que és "una grandària i pes raonables" i simplificar les taxes aèries en tota la UE. A més, també pretenen instar a les companyies aèries a ser més clares amb els passatgers en la informació referent als costos addicionals, tal com les taxes per assignar seients i l'horari de vol. 

Ryanair diu no a la gratuïtat de l'equipatge

Ryanair és una de les primeres que s'ha manifestat i ja ha advertit que no tots els viatgers podran portar equipatge de mà. En una entrevista a La Información el CEO de Ryanair, Eddie Wilson, ha deixat clara la seva postura sobre la gratuïtat de l'equipatge de mà. "No crec que puguin. Tenim permès fixar els preus dels nostres productes, és un dret fonamental segons la llei europea", ha afirmat. "Ni la Comissió Europea ni el Parlament poden ampliar l'espai disponible per a l'equipatge en un avió, així que no tots els passatgers podran portar una maleta", ha declarat.

Wilson ha defensat la diferència de taxes per a facturar més equipatge i ho ha comparat amb els hotels "és igual que en qualsevol altre negoci, si en un hotel vols tenir una habitació de primera, pagues més". Des de Ryanair argumenten que tenen llibertat per fixar preus. "No hi ha suficient espai a l'interior de l'avió perquè tots portin una maleta de mà i una altra sota el seu seient, per la qual cosa el limitem perquè els qui vulguin tenir la comoditat de portar una bossa addicional, la portin. Mentrestant, tots poden portar una bossa a bord que càpiga sota el seient", ha explicat.