Repressió sobre el moviment feminista. Deu dones acusades per desordres públics durant la vaga del 8-M de 2019 al Bages aniran finalment a judici, després d'haver rebutjat un acord amb la fiscalia. Concretament, les dones estan acusades de desordres públics, danys i atemptat contra l'autoritat, motiu pel qual el ministeri públic reclama ara penes de fins a tres anys de presó. En canvi, les encausades exigeixen l'absolució o la retirada dels càrrecs, ja que consideren que les penes són "desproporcionades" i que se senten "caps de turc". "Aquell dia es van fer moltes identificacions, érem moltes i hem acabat sent deu encausades", ha denunciat a l'ACN Tatiana Pizarres, membre del grup de suport Hi érem totes i una de les investigades.

El jutjat Penal 1 de Manresa ha acollit aquest dimarts la vista de conformitat per mirar d'arribar a un acord abans del judici, a la qual només hi han entrat les advocades. Les encausades s'han quedat a les portes dels jutjats, acompanyades per membres de l'esmentat grup de suport. Així, Pizarres ha explicat que ni ella ni les seves companyes han volgut acceptar cap acord amb el ministeri públic. "Entenem que no hi ha cap altra possibilitat que la retirada dels càrrecs o l'absolució", ha justificat.

Desordres, danys i atemptat contra l'autoritat

Els fets que denuncia la fiscalia van ocórrer durant tres protestes del 8-M de 2019 al Bages. Segons la fiscalia, tres de les encausades conjuntament "amb persones no identificades" i la voluntat d'atemptar "contra la pau pública" van tallar la carretera BV-4511 a Santpedor a tres quarts de sis de la matinada amb palets de fusta i pneumàtics en flames. Així, el ministeri públic acusa les tres feministes de desordres i demana per a elles 18 mesos de presó i gairebé 250 euros en concepte de responsabilitat civil.

Hores més tard, quatre d'elles "amb un nombrós grup de persones no identificades" van fer pintades a l'exterior i a l'interior de la Fundació Universitària del Bages (FUB), segons el relat de la fiscalia. Concretament, una d'elles portava un altaveu mentre cridava consignes contra la policia "animant a la resta a mostrar una actitud violenta". Després es van desplaçar a un supermercat Mercadona "increpant al personal i llençant a terra cinquanta caixes de maduixes". Llavors, el ministeri públic les acusa d'un delicte de desordres i de danys, alhora que demana per a cadascuna d'elles 18 mesos de presó i 3.240 euros de multa.

"Les causes són aleatòries"

El darrer dels incidents s'hauria produït al vespre, en el marc d'una manifestació a Manresa que va aplegar més de 5.000 persones. La fiscalia relata com cinc persones encaputxades van llançar pots de fum, ous, pintura i llaunes contra els Mossos que protegien la comissaria de la Policia Nacional, els cotxes i la façana de l'edifici. "La policia va poder identificar-ne tres", afegeix l'escrit del ministeri públic, a les quals acusa de desordres, atemptat contra els agents i danys. És per això que demanar per a cadascuna tres anys de presó, una multa de 3.240 euros i 360 euros addicionals en concepte de responsabilitat civil pels desperfectes causats en l'uniforme d'un dels mossos.

Totes aquestes penes que demana la fiscalia són "desproporcionades", ha qualificat Pizarres. I és que només cal fixar-se que entre les deu sumen 19 anys i mig de presó i més de 22.000 euros de multa en total. La portaveu del grup Hi érem totes ha criticat que durant aquella jornada es van fer "moltes identificacions". "Som deu encausades per una vaga general lícita. S'ha triat a dit, les causes són aleatòries", ha assegurat. Des que es va donar a conèixer el cas, el grup de suport ha dut a terme accions de denúncia dels fets i una campanya de recaptació de fons per ajudar a les encausades. A més, han avançat que preveuen noves accions per als mesos vinents.

 

Imatge principal: Les feministes del Bages encausades per la vaga del 8-M de 2019, davant dels jutjats de Manresa / @hieremtotes