Noves protestes ecologistes contra embarcacions de luxe. Ara, els col·lectius Extinction Rebellion i Scientist Rebellion han protagonitzat aquest diumenge una acció protesta a la Marina del Port Vell de Barcelona contra els ajuts als combustibles fòssils i contra la contaminació que produeixen les grans embarcacions d'oci. Un grup d'activistes ha tirat pintura biodegradable a un megaiot i a un creuer i ha accedit a les instal·lacions amb una pancarta amb el missatge "Combustibles fòssils + turisme de luxe = sequera i crisi climàtica". Es tracta d'una acció que dona el tret de sortida al que han anomenat 'Setmana de la rebel·lió', convocada arreu l'Estat, i amb la qual els participants volen denunciar la crisi climàtica que experimenta el planeta. Afegint un component de classe als postulats ecologistes, subratllen que "l'1% de les persones més riques del planeta contaminen més que el 50% dels més pobres", per això la diana sobre la contaminació del luxe. Durant la protesta, els activistes han volgut recordar també que precisament a Catalunya s'està patint una greu sequera, vinculada a la crisi climàtica, que "empeny a la ruïna el sector agrícola" i que provoca una pujada de preus en l'alimentació i l'energia.

La protesta ha començat al voltant de les quatre de la tarda. Prop d'una vintena de persones, vestides amb collarets i samarretes de colors, han entrat a les instal·lacions de la Marina del Port Vell, on s'han quedat a les portes després que els membres de seguretat els hagin aturat abans que poguessin avançar més enllà. Durant prop d'una hora s'han manifestat amb pancartes i cartells fins que diversos agents de la Guàrdia Urbana els han fet marxar del lloc. En el marc de la protesta s'ha llançat pintura negra biodegradable a dues embarcacions, un creuer de grans dimensions i una de privada. També han proclamat consignes, en català, com: 'Prou subsidis a l'extinció', 'El vostre luxe, la nostra sequera' o 'Extinció, rebel·lió'.

extinction rebellion protesta port bcn acn
Protesta d'Extinction Rebellion al port de Barcelona / ACN

Els rics són "els primers responsables de la crisi ecosocial"

Els activistes han posat el focus als megaiots perquè sostenen que són "un dels exemples més evidents d'un estil de vida insostenible", propietat d'uns multimilionaris que són els "primers responsables de la crisi ecosocial, en mantenir un sistema econòmic injust i desigual". Tampoc han obviat que l'any 2023, segons les dades que aporten, s'han destinat almenys 405.100 milions d'euros en subsidis a la indústria fòssil a la Unió Europea, tant directes com indirectes. Els megaiots, segons els activistes, són beneficiaris d'aquests subsidis perquè estan exempts de pagar impostos per les emissions que produeixen, d'acord amb el Règim de comerç de drets d'emissió de la Unió Europea.

Tal com ha explicat el portaveu de Scientist Rebellion, Nate Rugh, en declaracions posteriors, un dels motius pels quals s'ha escollit el Port Vell de Barcelona perquè és un exemple "de la gran desigualtat" que s'està vivint en l'actualitat, on persones amb poder adquisitiu elevat contaminen més que la resta. "Les conseqüències les patim tots, i a sobre els governs els donen subsidis per continuar contaminant", ha lamentat. S'ha fet en diumenge perquè l'acció tingués més visibilitat. De fet, hi havia nombroses persones passejant i algunes s'han aturat a veure què passava. 

Setmana de protestes coincidint amb les eleccions europees

La mobilització realitzada s'engloba en el marc de la campanya 'Stop EU Fossil Subsidies', promoguda per organitzacions ecologistes europees que demanen posar fi als subsidis als combustibles fòssils. De cara a la setmana que ve es faran diverses protestes arreu d'Espanya, relacionades amb la campanya de les eleccions europees. Tot plegat culminarà el diumenge 2 de juny amb una acció no violenta de caràcter massiu. Les entitats han demanat "posar fi als subsidis" com a primer pas per "superar la crisi ecosocial" que afecta actualment el planeta. "Calen polítiques valentes que ataquin l'arrel de la qüestió", han conclòs. El moviment Rebel·lió o Extinció i Rebel·lió Científica es va constituir davant l'emergència climàtica, present en un total de 72 països, formada per uns 1.140 grups locals, favorables a la desobediència civil a favor de la "justícia climàtica".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!