La crisi interna a ERC ocupa tots els titulars els darrers dies i, sobretot, aquest dilluns al matí, quan s'ha fet públic un manifest, signat per més de 300 militars d'ERC, on demanen una "renovació general de la cúpula dirigent". El text reclama conduir el partit cap a un model "més coral i col·lectiu, transparent i amb més participació de la base, l'estructura territorial i dels actius municipalistes". El signen, entre d'altres, la vicepresidenta, Laura Vilagrà; els consellers Roger Torrent, Ester Capella, Natàlia Garriga, David Mascort, Meritxell Serret i Manel Balcells; Sergi Sabrià; Marta Vilalta, Teresa Jordà, Ernest Maragall; Joan Puigcercós, Alba Vergés, i diversos diputats, senadors i càrrecs territorials actuals. Ni rastre del nom d'un pes pesant d'ERC com és l'exportaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats Joan Tardà.

Joan Tardà defensa Oriol Junqueras

Tardà, en un missatge a X, antic Twitter, ha lamentat "no haver estat prou mereixedor de formar part dels 300 signants a qui se’ls passà a signar el manifest en què es reivindica l’esquerra nacional i la renovació", afirmant, així, que no va ni rebre la proposta d'adherir-se al text. L'exportaveu d'ERC a Madrid assegura que no s'ha comptat amb la seva firma perquè ell creu que els objectius que es desprenen del manifest "no exigeixen necessàriament llançar Oriol Junqueras a la paperera".

En una segona publicació, Tardà ha defensat que considerar que tots els dirigents dels darrers anys d'ERC han "de plegar pel sol fet d'haver-ne estat", i puntualitza tant se val si es diuen Oriol Junqueras o Marta Rovira, "suposa una descapitalització suïcida del partit. Renovació igual a vitalisme. Taula rasa igual a infantilisme polític", ha afegit. 

En una línia similar s'ha expressat l'exalcalde, exdiputat i exsenador d'ERC Miquel Àngel Estradé que, en un missatge a X, indica que té l'efecte que els firmants del manifest "volen renovar-ho tot exceptuant ells mateixos, malgrat que molts son profundament corresponsables del model de partit i el gir ideològic i estratègic que els ha dut a l'ensulsiada".

El manifest es publica just un mes després de l'executiva extraordinària que va acabar amb l'anunci del president d'ERC, Oriol Junqueras, de dimitir —temporalment— del càrrec, i de Marta Rovira, que va explicar que deixaria la secretaria general després del congrés del 30 de novembre. Aleshores tan sols havien passat dos dies des que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, anunciés que abandonaria la primera línia política, l'endemà de les eleccions al Parlament del 12 de maig. 

Junqueras va oficialitzar la seva dimissió temporal com a president d'ERC dilluns passat. Junqueras, alhora, es veu amb cor per presentar-se a la reelecció a la presidència. Aquesta pugna per qui liderarà ERC a partir del desembre ha provocat múltiples moviments les últimes setmanes, que interfereixen tant en les negociacions per la investidura del proper president del Govern, com en la governabilitat de Barcelona. Ara, amb aquest manifest, i amb aquesta reclamació de "renovació de la cúpula", s'entén que un sector d'ERC advoca perquè Junqueras no es torni a presentar a la presidència del partit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!