Dos mariners d'el vaixell pesquer El Fairell, de 34 i 37 anys, estan desapareguts i dos més han estat rescatats amb vida després de la col·lisió entre la seva embarcació i un vaixell mercant rus en aigües properes al port de Barcelona, motiu pel qual Salvament Marítim incorporarà aquest dimarts dues embarcacions més, a banda del vaixell d'inspecció pesquera equipat amb un robot submergible que pot baixar fins a 100 metres que ha activat el Departament d’Agricultura.

A resultes del xoc, el vaixell pesquer s'hauria enfonsat. Sembla que el xoc s'ha produit a causa d'una mala interpretació del codi d'abordatge, en no veure la nau mentre pescava amb la xarxa estesa a l'aigua. Segons el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, els desapareguts podrien estar atrapats dins el vaixell, tot i que encara no s'ha confirmat.

Precisament per això, els pescadors de Barcelona no han sortit a pescar aquesta matinada, segons ha explicat a l’ACN un grup de pescadors senegalesos company d’un dels dos que ha desaparegut aquesta tarda en un xoc entre un pesquer i un mercant rus a tres milles nàutiques del port de la capital catalana. 

Enfonsament immediat

El xoc ha provocat l’enfonsament immediat del pesquer, de dimensions molt més reduïdes que el mercant, en un punt en què la profunditat de les aigües és de 170 metres, segons s’ha informat des del Port de Barcelona. 

"Una de les hipòtesis es que puguin estar atrapats a l’embarcació, però com no tenim constatació, i per respecte a les famílies i els mariners, s’ha de mantenir el dispositiu de cerca”, ha assegurat Millo en declaracions als mitjans a la Confraria de Pescadors de Barcelona, on hi ha anat com a símbol de solidaritat davant l’accident. El delegat del Govern també ha explicat que el vaixell rus ha estat obligat a tornar per interrogar el capità i la tripulació en el marc de la investigació del sinistre.

Els dos pescadors rescatats -el patró i un mariner- són dos homes de 45 i 50 anys d'edat, que han estat traslladats a un centre hospitalari, encara que el seu estat no revesteix gravetat.

Segons han informat a Efe fonts pròximes al cas, la principal hipòtesi de l'accident marítim és que el mercant rus, de nom Midvolga 2, ha incorregut en un error d'interpretació del codi d'abordatge, ja que havia de maniobrar per evitar el pesquer, que estava pescant, i no l'hauria vist.

Fonts municipals han informat que l'accident marítim ha passat cap a les 15.20 hores, a una milla i mitja de distància -uns tres quilòmetres- de la bocana sud del port de Barcelona.Ha estat la tripulació del mercant rus Midvolga 2 la que ha donat avís a Salvament Marítim de l'abordatge -tal i com s'anomena al xoc en llenguatge mariner- amb el pesquer. 

El propi mercant ha rescatat a dos mariners del pesquer, que patien diverses ferides i hipotèrmia i que han estat evacuats en una embarcació de Salvament Marítim que els ha portat al Port, per ser evacuats amb pronòstic menys greu a la clínica Asepeyo.

el fairell foto shipsspoting

El pesquer El Fairell / Shipspotting

El pesquer d'arrossegament El Fairell és un vaixell de tipus fishing vessel de 25 metres d'eslora -llargada- i 6 de mànega -amplada- i propietat d'una família de pescadors de la Barceloneta. Per la seva banda, el Midvolga 2 és un mercant de transport de productes químics i combustible de 139 metres d'eslora i 17 metres de mànega.

A les tasques de rescat hi participen un vaixell i un helicòpter de Salvament Marítim, un vaixell de la Guardia Civil amb una dotació de busos i Bombers, també amb un equip de submarinistes. El vaixell pesquer està enfonsat a uns 150 metres de profunditat. També s'hi han sumat al rescat pesquers de la flota de Barcelona, companys dels desapareguts.

midvolga 2 foto marinetraffic

El mercant rus Midvolga 2 / Marinetraffic