El Servei Català de Trànsit i els Mossos d'Esquadra investiguen per què el Ministeri de Transports no ha activat la matinada d'aquest divendres la senyalització antiboira a l'autopista AP-2 al seu pas per les Garrigues, on s'han produït tres accidents múltiples que han causat tres morts i diversos ferits. Segons la poca visibilitat que hi havia a la zona a aquella hora, d'entre 150 i 75 metres, s'haurien d'haver posat en marxa les tres primeres de les quatre fases del protocol, amb panells, senyals lluminosos i focus. No obstant això, el ministeri, titular de la via i gestor des de l'1 de setembre passat, quan es van aixecar els peatges, no ha avisat al Servei Català de Trànsit i diu que la visibilitat havia baixat "puntualment" a 11 metres.

Protocol antiboira

Les tres primeres fases del protocol antiboira s'apliquen a partir d'una visibilitat igual o inferior als 300 metres i són consecutives, tot i que es pot aplicar qualsevol fase sense passar per les anteriors. Aquest divendres a la matinada hi havia una de les boires més espesses d'aquesta temporada de tardor i hivern. El protocol antiboira l'aplicava Abertis fins fa quatre mesos, quan es van aixecar els peatges, però fa unes dues setmanes el ministeri va comunicar a la Generalitat que no veia necessari aplicar la quarta fase, la de tallar la via i desviar el trànsit en cas de visibilitat inferior als 75 metres. Trànsit es va oposar a aquest canvi i va demanar que almenys es prenguessin mesures alternatives, cosa que fins ara no ha passat.

"Situació especial"

Per la seva banda, la Direcció General de Carreteres del govern espanyol assegura que els tres accidents d'aquest divendres s'han produït per una "situació molt especial en la qual ha baixat puntualment la visibilitat a menys d'11 metres". D'altra banda, el govern espanyol assegura que treballa per reforçar la senyalització amb senyals ocults que s'obriran quan es posi en marxa el protocol i es col·locaran més carros de senyalització lluminosa.

Tres morts

Tres persones han mort aquest divendres en diversos accidents múltiples a l'AP-2 a Castelldans (Garrigues), segons han informat els Mossos d'Esquadra. En el sinistre s'hi han vist implicats més de 20 vehicles, entre camions i turismes. Els accidents s'han produït cap a les 4.55 hores entre el quilòmetre 155 i el 157 de l'autopista. S'han desplaçat cap aquest punt de l'AP-2 20 unitats terrestres del SEM, un helicòpter per traslladar les víctimes al més ràpid possible i un equip de psicòlegs. Un total de 12 persones s'han vist afectades per aquests accidents múltiples.

 

Foto principal: una grua retira els vehicles accidentats a l'AP-2 / ACN