Entre l'any 2024 i el primer semestre del 2025, l'Acadèmia del Cinema Català ha donat suport a 46 persones per casos relacionats amb abús, assetjament o agressions sexuals. Les situacions ateses han tingut lloc principalment en l'àmbit laboral (82%), seguides de l'entorn acadèmic (11%) i dels entorns de parella o comunitaris (7%). Aquestes atencions han estat gestionades a través del Servei d’Atenció a les Víctimes de Violències Masclistes i LGTBI-fòbiques en el sector audiovisual i de les arts escèniques, una iniciativa impulsada per l’Acadèmia.
L’assetjament sexual i l’abús de poder en entorns professionals continua sent la forma de violència més recurrent. No obstant això, l’entitat destaca com a rellevant l’augment de casos procedents de contextos acadèmics durant el 2025, amb cinc persones ateses, xifra que representa un terç del total durant el primer semestre de l’any.
Denúncies per situacions recents o, fins i tot, encara actives
Pel que fa a la temporalitat dels fets, gairebé el 60% dels casos atesos el 2024 feien referència a situacions recents o encara actives, mentre que el 40% es vinculaven a experiències passades. En canvi, durant el primer semestre del 2025, tots els casos gestionats han estat per fets ocorreguts recentment. Quant a qui sol·licita l’atenció, el 91% de les consultes del 2024 van ser iniciades per les mateixes víctimes, percentatge que ha baixat fins al 70% el 2025.
En total, es van atendre 33 persones l’any passat i 13 durant els primers sis mesos del 2025, gairebé triplicant la xifra d’anys anteriors, quan s’havien registrat 17 atencions en 19 mesos. Un altre aspecte destacat per l’Acadèmia és que 13 víctimes el 2024 i 5 el 2025 han expressat clarament la voluntat de denunciar els fets, ja sigui per via formal, a través de protocols interns o per mitjà d’una denúncia pública. Aquesta actitud marca una evolució notable respecte a anys anteriors, amb només 4 casos el 2023 i 1 el 2022.
Aquest servei, actiu des del maig del 2022 i pioner a l’Estat, forma part del pla integral de l’Acadèmia contra les violències masclistes i compta amb el suport de diverses institucions com l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació i el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat. Segons la presidenta Judith Colell, l’increment de demandes evidencia la importància de mantenir-lo actiu i reclama que les administracions en garanteixin el suport. A més, el servei actua també com a observatori de violències masclistes dins del sector, compartint dades anonimitzades per afavorir el debat i les polítiques públiques.