L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha començat a desembassar el pantà de Foix pel risc d'inundacions, després de les crítiques. Unes crítiques que va rebre la setmana passada per, precisament, les inundacions derivades de la DANA. El passat dissabte 12 de juliol, l'embassament estava al 79% de la seva capacitat en el moment de les pluges. Tres hores més tard, es va omplir completament i va començar a alliberar aigua per un sobreeixidor, cosa que va provocar la crescuda del riu homònim, el seu desbordament a l'altura de Cubelles (Garraf) i la suposada desaparició de dues persones.
⚠️ Catalunya, en alerta: festival de ruixats amb llamps, tronades i temps violent
Després dels desastres de fa deu dies, l'ACA ha iniciat el desembassament del pantà de Foix (Castellet i la Gornal, Alt Penedès) aquest dimarts, en previsió de l'episodi de pluges intenses que es preveu per a aquest dimecres i que pot continuar fins dijous. Segons ha explicat Protecció Civil a l'ACN, l'operació ha començat a les cinc de la tarda i el cabal de sortida ha augmentat fins als quatre metres cúbics per segon. Aquest mateix dimarts, la consellera de Territori i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha explicat que el seu departament i l'executiu català busquen "solucions" per minimitzar riscos de desbordament a l'embassament, després que la infraestructura estigui fregant el límit de la seva capacitat.
Crítiques a la gestió del pantà
El fet és que el desbordament del riu Foix a Cubelles ha generat debat sobre el futur de la presa, amb moviments ecologistes i agricultors enfrontats per l'ús de la infraestructura —per exemple, la Comunitat de Regants del Foix tem que el 90% de la pagesia del Garraf plegaria si s'eliminés l'embassament. Però els principals retrets han estat els de l'alcaldessa del municipi, Rosa Fonoll, que va criticar que el pantà tenia les comportes "obstruïdes". De fet, va lamentar que "fa més de 40 anys" que l'ajuntament es queixa "que les comportes del pantà estan plenes de fang i no es poden obrir", alhora que va assegurar que des del consistori són perseverants per demanar la neteja de la infraestructura i evitar les conseqüències d'una crescuda tan accentuada com la de fa deu dies —en aquell moment, el riu va arribar a superar els 200 metres cúbics d'aigua per segon.
Fonoll va relatar que la situació es va viure quan ja no plovia a Cubelles, cosa que va explicar que sempre passa perquè l'aigua cau dalt del riu (per l'Anoia i l'Alt Penedès), la recull el pantà i, quan ja està ple, "l'expulsa" de nou cal al riu —que desemboca al municipi. En aquest context, va considerar que "hauria calgut un cert control" en el moment que es va detectar que l'aigua sobreeixia, i va dir que demanaria una reunió amb el director de l'ACA per trobar la manera d'evitar una nova inundació.
Reclamen actuacions a la conca del Foix
Ara, Impulsem el Penedès ha anunciat mocions allà on tenen representació per reclamar actuacions a la conca del Foix, com ara la retirada del fang acumulat, que fa minvar la seva capacitat de manera considerable; i que es garanteixi que la presa pugui regular el curs de l'aigua i evitar grans baixades. De la mateixa manera, han denunciat afectacions al tram final del riu, tant pel que fa a veïns que han patit danys com al bany a les platges.
"El pantà ha de fer dues funcions: regular el curs d'aigua perquè si hi ha una crescuda la freni i fer servir l'aigua pel rec. Creiem que avui dia no les fa", ha denunciat aquest dimarts en roda de premsa l'alcalde de Cunit (Baix Penedès), Jaume Casañas, que ha afegit que volen "garantir la seguretat de la ciutadania i que l'aigua tingui un ús de regadiu i un ús de lleure". En la mateixa roda de premsa, Fonoll ha advertit que el pantà es trobava ara gairebé al 100% de la seva capacitat: "Només que ploguin 50 o 60 litres per la zona, hi tornarem a ser. És una bomba de rellotgeria".
🟧📢Jaume Casañas, alcalde de Cunit i diputat Diputació de Tarragona
— Impulsem el Penedès (@impulsempenedes) July 22, 2025
🗣️"El primer que cal és assegurar la seguretat dels ciutadans, que no torni a succeir el que va passar amb les intenses pluges de l’altre dia". #impulsemelpenedes @jaumecasanas pic.twitter.com/Z0cM8YOag6
L'alcaldessa de Cubelles ha assegurat que l'entorn del riu està exposat de manera permanent, i ha augurat que no trigarà gaire temps a repetir-se una situació de pluges intenses que facin desbordar el pantà: "Patim molt". És per això que demanaran que hi hagi una consciència de la situació que es viu a la zona i que el Govern "no miri cap a un altre cantó". "Que no esperi que ho arregli un miracle i que s'impliqui en una solució" amb un pla especial a la conca del Foix, ha afegit Casañas. Impulsem el Penedès ha fet èmfasi en el fet que l'embassament acumula una gran quantitat de fang, que ha fet que hagi minvat la seva capacitat d'emmagatzematge de manera considerable —prop de la meitat, asseguren. A més, el fang impedeix que les comportes puguin buidar de manera adequada l'aigua i regular el cabal del riu.
Davant de les crítiques, Paneque ha explicat que "ja s'han mantingut reunions" amb alcaldes i "representants territorials" per a plantejar iniciatives com "l'augment del cabal ambiental". "S'està valorant l'impacte que podria tenir", ha dit. A més, també es treballa en "millores en la mateixa infraestructura, que han de poder ajudar a desembassar quan es necessiti". La consellera ha recordat que el pantà tenia usos vinculats al rec agrícola que ja no té, i això ha fet que la infraestructura de vegades es quedi petita per a la quantitat d'aigua que pot embassar. A més d'aquestes mesures "a curt termini", la consellera ha comentat que s'estan plantejant altres "a curt termini" que passarien pel "tractament de sediments".
Activat el pla Inuncat per les pluges
A Cubelles encara hi ha baixos de cases i edificis afectats, així com aparcaments i molts vehicles, deu dies després del desbordament del Foix. La situació ha portat el municipi a demanar al govern espanyol la declaració de zona catastròfica, un mecanisme perquè els veïns que han patit pèrdues materials puguin fer-hi front amb les seves asseguradores. En aquesta línia, l'alcaldessa ha denunciat que el bany a la zona de costa afectada és complicat per la qualitat de l'aigua, amb bandera groga i, fins i tot, vermella, en els darrers dies —en els quals el mar ha fet aparèixer material divers a les platges de l'entorn.
La situació ara mateix és preocupant, davant la previsió de xàfecs intensos entre aquest dimecres i dijous a diversos punts del país, especialment a les comarques de la meitat nord i litoral i prelitoral de les demarcacions de Barcelona i Tarragona. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, s'esperen pluges que poden superar els 40 litres per metre quadrat en trenta minuts, que podran anar acompanyades de tempesta i localment de calamarsa o pedra petita. Tot plegat ha portat Protecció Civil a activar l'alerta del pla Inuncat per possibles inundacions, i ha demanat extremar les precaucions en la mobilitat i evitar aparcar vehicles en zones inundables o prop de rieres i torrents, així com no travessar zones negades ni a peu ni amb vehicle.