Crítiques a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per la gestió del pantà de Foix i les inundacions de la DANA. Va ser dissabte a la tarda quan el riu homònim es va desbordar a l'altura de Cubelles (Garraf) pel sobreeiximent de l'embassament, que acumulava molta aigua pel temporal. Concretament, estava al 79% de la seva capacitat en el moment de les pluges, dissabte migdia. Tres hores més tard, es va omplir completament i va començar a alliberar aigua per un sobreeixidor, cosa que va provocar la crescuda del riu i la suposada desaparició de dues persones, entre altres. En aquest context, l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, va criticar diumenge que el pantà té les comportes "obstruïdes".
Segons el relat de Fonoll, la situació es va viure quan ja no plovia a Cubelles, cosa que va explicar que sempre passa perquè l'aigua cau dalt del riu (per l'Anoia i l'Alt Penedès), la recull el pantà i, quan el pantà ja està ple, "l'expulsa" cap al riu —que desemboca a Cubelles. La batllessa assegura que "mai" no havia vist una situació així al municipi, tot i haver viscut tres riuades. "Ni l'Ebre en els seus millors moments. Hem tingut molta sort, m'han dit", va declarar, en referència als més de 200 metres cúbics d'aigua per segon que va arribar a assolir. En qualsevol cas, va sentenciar que la situació va tenir lloc perquè les comportes del pantà estan obstruïdes: "Estem en mans de l'ACA".
Les comportes no s'obren
Ara, l'alcaldessa ha insistit perquè l'ACA revisi les condicions del pantà per evitar més desbordaments. "No ens pot tornar a quedar el poble desgraciat", ha manifestat aquest dilluns, quan ha lamentat les destrosses provocades pel desbordament del riu, en un episodi molt similar al de l'octubre del 1994. Fonoll ha lamentat que "fa més de 40 anys" que l'ajuntament es queixa "que les comportes del pantà estan plenes de fang i no es poden obrir", i ha remarcat que són perseverants a l'hora de demanar la neteja de la infraestructura per evitar les conseqüències d'una crescuda tan accentuada com la de dissabte.
La batllessa ha considerat que "hauria calgut un cert control" en el moment que es va detectar que l'aigua sobreeixia, alhora que s'ha queixat que l'ACA "va avisar amb molt poc temps" l'ajuntament i la resta de la ciutadania sobre la crescuda del riu. És per això que ha dit que demanaran una reunió amb el director de l'agència per "fer molta força" i trobar la manera d'evitar una nova inundació, abans d'explicar que les sirenes instal·lades la setmana passada per advertir la població en cas d'accident al pantà encara no estan connectades —la previsió és fer les primeres proves al setembre.
Sense actuació estructural
Fonoll no ha estat l'única a queixar-se de la gestió del pantà. L'alcalde de Cunit (Baix Penedès), Jaume Casañas, ha fet un vídeo des de la presa de l'embassament, que ha considerat que "és un perill". D'una banda, perquè "fa molt de temps que no hi ha una actuació estructural, global, del conjunt de la conca del Foix, específicament del pantà". "Hi ha molt de fang acumulat, i això fa que la capacitat de litres d'aigua sigui menor", ha criticat, abans de reiterar que "no es poden obrir les comportes" i, per tant, "no es pot regular el riu". "Com que no es pot regular, depenem només del sobreeixidor. Si en surt molta aigua, l'aigua arriba a Cubelles i fa mal com ha fet", ha afegit. Casañas ha insistit a demanar tant a l'ACA com al Govern una actuació "de manera estructural sobre la conca del riu Foix i sobre aquest pantà", ja que el que va passar dissabte "no es pot repetir". "L'aigua està contaminada, les comportes no funcionen i depenem només del sobreeixidor, que està condicionat per l'acumulació de fang del pantà. Necessitem solucions", ha conclòs.
En aquest context, des de Junts per Catalunya han destacat que "les inundacions del passat dissabte (...) van evidenciar les males condicions de la presa i el conjunt del pantà de Foix". "Fa temps que no es produeixen actuacions estructurals al conjunt de la conca del Foix per part de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i aquesta situació ha provocat que s'hagi acumulat una gran quantitat de fang al pantà, la qual cosa ha reduït la capacitat d'emmagatzematge d'aigua, provocant que amb les fortes pluges l'aigua acabés superant el sobreeixidor natural", han explicat, alhora que han retret que "tampoc es poden obrir les comportes de la presa i regular el cabal del riu".
🚨El Pantà de Foix és un perill.
— Jaume Casañas (@jaumecasanas) July 14, 2025
⚠️Cal fer una actuació al conjunt de la Conca del Foix.
👉🏻Des de La Llacuna fins a Cubelles, passant pel Pantà. pic.twitter.com/ofyKJhGRD6
La versió de l'ACA
Davant del "perill" que suposa l'actual estat del pantà de Foix i del conjunt de la conca, la diputada de Junts al Penedès, Montse Ortiz, ha preguntat al Govern "si té previst dur a terme una actuació estructural al pantà de Foix per millorar-ne l'Estat i si hi ha algun pla de neteja específic del pantà". Ortiz també vol saber per quines raons l'embassament es troba en aquestes condicions en les quals hi ha una important acumulació de fang i les comportes no funcionen: "Quines mesures correctores té previst emprendre el Govern? Quin és el calendari previst?". Finalment, el grup parlamentari ha demanat la compareixença del director de l'ACA, Josep Lluís Armenter Ferrando, perquè doni les explicacions oportunes sobre les conseqüències de les inundacions al Garraf.
Per la seva banda, l'ACA ha justificat la gestió de dissabte. Fonts consultades per l'ACN han remarcat que el cabal màxim a la capçalera del riu va superar els 400 m³/s i que la presa en va retenir la meitat. És a dir, que es van frenar la quantitat d'aigua que va arribar a Cubelles. Des de l'ens també recorden que actualment hi ha un sistema de cabal ecològic de 7 m³/s, tot i que l'alcaldessa considera que és del tot insuficient.