L'Audiència Nacional ha absolt l'excap etarra Garikoitz Aspiazu Rubina, àlies Txeroki, i al també membre de la banda Asier Arzalluz de l'assassinat el 2001 a Getxo (Biscaia) del jutge José María Lidón, en estimar que no hi ha prou proves per considerar-los autors dels trets que van acabar amb la seva vida.

La Fiscalia, que al principi va demanar 30 anys per a cada un d'ells, va retirar l'acusació contra Arzalluz abans que el judici quedés vist per a sentència en entendre que no havia quedat acreditada la seva autoria.

Segons la sentència dictada aquest dimecres, "no hi ha prova de prou càrrec per enervar la presumpció d'innocència" de cap dels dos, i l'aplicació recta de la llei porta a l'absolució "sense veure's entelada per humans sentiments de companyonia (no es pot oblidar que la víctima era magistrat en actiu), compassió o revenja".

La Sala creu que els informes d'intel·ligència de l'Ertzaina i de la Comissaria General d'Informació no acrediten que Arzalluz i Txeroki fossin els autors de l'assassinat del magistrat de l'Audiència Provincial de Biscaia el 7 de novembre de 2001. I no considera "fiable" la identificació que la dona i el fill de Lidón van realitzar de Txeroki com el presumpte assassí anys després de l'atemptat, després de veure-ho a la televisió quan era extradit de França.

La Sala inclou en la sentència les declaracions prestades per la vídua i el fill abans d'aquesta data en les quals no van poder identificar els autors de l'assassinat, testimonis que van tenir lloc el 2001, dos dies després de l'assassinat; el 2002 i posteriorment en els judicis celebrats per aquests fets.

Segons l'opinió dels jutges, encara que creuen que Txeroki va ser un dels autors, no es pot considerar fiable el seu testimoni amb un reconeixement tan tardà, d'una persona públicament coneguda i sobre qui la policia sospitava com a hipòtesi de treball. Apunta a més que es va tardar sis o tres anys a comunicar a l'autoritat judicial que s'havia reconegut l'etarra per imatges de televisió, sense que aquesta identificació estigués corroborada per cap altra prova.

Txeroki compleix condemna a França, que va accedir a lliurar-lo temporalment a Espanya per ser jutjat com a autor de l'assassinat de Lidón. Per aquest atemptat ja es va jutjar l'etarra Urtzi Murueta, acusat d'haver ordenat el seguiment al jutge i que va resultar absolt per falta de proves; i a Orkatz Gallastegi Sodupe, condemnat a 26 anys de presó per seguir el magistrat.