Ha estat ràpid. Només quinze dies després de deixar vist per sentència el judici, l'Audiència de Castelló ha absolt els dos exdirectius del projecte Castor i l'empresa concessionària Escal UGS, Recaredo del Potro i José Luis Martínez Dalmau, del delicte ambiental del qual van ser acusats. La sentència, però, es pot recórrer davant del Tribunal Suprem.

El tribunal ha fet seves les tesis presentades per la defensa durant la vista oral de forma pràcticament total. Així, ha assegurat que els terratrèmols difícilment es podien preveure, que no existeix consens científic sobre la seva causa i, fins i tot, minimitza l'abast dels sismes, tot descartant que arribessin a produir danys personals ni materials a la població de les poblacions properes. La sentència rebutja també els danys morals que reclamava l'acusació particular de la plataforma d'afectats Aplaca.

El 8 d'octubre

Concretament, la sentència absol els dos acusats i l'empresa del delicte contra el medi ambient i els recursos naturals, amb risc per la vida i la integritat física de les persones, amb ocultació d'informació a l'administració i amb un greu risc de deteriorament irreversible o catastròfic pel qual venien acusats, sense fer declaració sobre responsabilitats civils derivades del delicte, i declara d'ofici els costos processals.

El judici va començar el 8 d'octubre. L'acusació pública sol·licitava una petició per cadascun dels directius acusats de sis anys de presó i 15.600 euros de multa, malgrat que va eliminar en la qualificació el risc catastròfic perquè no havia quedat acreditat. Per contra, les defenses van demanar la lliure absolució tant dels acusats com de l'empresa. 

Terratrèmols

Per la seva banda, un total de 123 afectats pels terratrèmols provocats pel projecte Castor reclamaven a l'empresa concessionària Escal UGS (participada majoritàriament per ACS, l'empresa de Florentino Pérez) i als dos directius un total d’1.845.000 euros pels danys morals produïts per "l'onada de pànic" generalitzat que es va produir a conseqüència dels 552 sismes que es van detectar en les poblacions afectades, segons va informar el despatx d'advocats que representava l'associació d'afectats Aplaca.

En aquest sentit, els pèrits de la defensa ja van intentar confondre sobre els sismes. Va declarar que la sismicitat que va haver-hi després de la injecció de gas "s'esperava que es produís" tot i que el terratrèmol produït l'any 2013 va ser "molt petit", només de magnitud 3.

 

Imatge principal: Els acusats en el judici del Castor entren als jutjats / Europa Press