El dia que fa 4 anys que van entrar a la presó preventiva els membres del Govern per organitzar el referèndum de l'1-O, després de declarar a l'Audiència Nacional, comença el judici contra els 9 de Lledoners. Els activistes van ser identificats pels Mossos d'Esquadra durant la sortida de la presó dels presos quan marxaven a Madrid, on s'havia de fer el judici del Tribunal Suprem.

 

Estan acusats d'un delicte de desordres públics i tres d'ells, a més, estan investigats per delictes de lesions i d'atemptat contra els agents. La Fiscalia demana penes que oscil·len entre els tres i els set anys de presó. La Fiscalia acusa els '9 de Lledoners' d'"atemptar contra la pau pública" per presumptament fer barricades amb l'objectiu "d'impedir la circulació dels vehicles". A tres, a més, els acusa de desobediència i lesions per haver agredit a tres agents dels Mossos. Per aquests darrers demana set anys de presó i, pels altres sis, tres. La vista de conformitat, prevista inicialment el febrer passat, es va ajornar a aquest mes d'abril. Arran de la negativa de la defensa dels encausats d'arribar a un acord, el cas ha arribat directament al judici.

Aquest matí, a les portes dels jutjats de Manresa, on avui i demà es faran les vistes, els acusats i el seu equip legal han denunciat un cop més l'acusació de la Generalitat de Catalunya. "No hi ha causa legal per la Generalitat per formular l'acusació", ha exposat l'advocada Eva Pous, que ha recordat que ni JxCat, quan tenia la presidència, ni ara ERC, han volgut retirar els càrrecs.

 

 

Els 9 de Lledoners van demanar la setmana passada al Govern que la Generalitat es retiri com a acusació particular en la causa per "desordres públics" en la concentració de sortida dels presos polítics de Lledoners. Els activistes del grup 'els 9 de Lledoners' van ser identificats pels Mossos d'Esquadra el febrer del 2019 mentre participaven en una manifestació que va tenir lloc davant la presó de Lledoners (Bages) en protesta pel judici al Tribunal Suprem dels líders del procés.

Qui són els 9 de Lledoners?

Els 9 de Lledoners són un grup d'activistes que es van concentrar als voltants de la presó de Lledoners l’1 de febrer del 2019 en protesta pel trasllat dels presos a Madrid per assistir al judici al procés i que han acabat sent investigats per un jutjat de Manresa pels presumptes delictes de robatori amb força, atemptat contra l’autoritat, lesions i risc per a la circulació, després de ser identificats pels Mossos d'Esquadra.

Durant la concentració no hi va haver incidents greus, si bé es van muntar algunes barricades. Els Mossos d’Esquadra van identificar nou dels manifestants, que dos mesos després van rebre una notificació del jutjat número 8 de Manresa en què se’ls comunicava que estaven sent investigats i se’ls citava a declarar. No s’hi van presentar. El 9 de setembre els van tornar a citar, i tres d’ells van anar fins al jutjat, per bé que no van declarar. Tots neguen les acusacions i afirmen que els aldarulls no van tenir lloc al punt on eren ells.