Emissions Digitals de Catalunya (Edica), propietària del canal de televisió 8TV i del diari digital Principal.cat, ha comunicat al jutjat mercantil que entra en preconcurs de creditors, segons ha avançat l’Ara i ha pogut confirmar ElNacional.cat. Edica disposa de tres mesos per negociar amb els creditors un pla de reestructuració del deute i de l’activitat de l’empresa per superar l’actual situació d’insolvència. Si el jutge accepta el pla, es tanca el conflicte. Si no, l’empresa entra en concurs de creditors i serà el jutge qui resoldrà la situació.

Els actuals propietaris volen mantenir viu el canal amb una programació menys costosa i rellogar la resta de canals del multiplex, però no descarten vendre-la si no se’n surten. La primera mesura d’Edica ha estat acomiadar sis treballadors del digital Principal.cat, decisió que s’ha començat a executar aquest divendres, segons ha confirmat l’empresa.

El futur d’Edica i de 8TV és fosc. El deute principal el té amb Cellnex, l’empresa que gestiona i transporta el senyal televisiu a un cost d’1,8 milions anuals per als quatre canals que administra Edica. És l’únic múltiplex privat de televisió de Catalunya, que és de propietat pública —el titular n’és el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). El canal mai no ha aconseguit superar l’1% d’audiència malgrat que els gestors van declarar un objectiu del 4% quan la van comprar, al juliol del 2021.

8TV ja anava pel pedregar amb l’anterior propietat, el Grupo Godó, i no ha aixecat cap sota la nova administració. Godó la va vendre el març del 2021 a un grup compost per l’inversor italià Nicola Pedrazzoli, l’home fort del projecte, exconseller delegat de Teve.cat i expropietari de l’extint Canal Català; Borja García-Nieto, president del Grupo Financiero Riva y García, l'andorrà Christian Pérez, president d’Assegur i l’empresari de l’alimentació murcià Javier Morán.

A més a més de no captar prou audiència, Edica té altres problemes. Dos de les freqüències del multiplex ja no hi són. Fibracat, un canal dedicat a la tecnologia i les dones, va plegar el 31 de desembre i Barça TV ho farà a finals d’aquest juny. El cas de Fibracat és als tribunals perquè 8TV reclama un deute de 250.000 euros —el lloguer de la freqüència durant 6 mesos. El passat 8 de març, el CAC exigia a Edica que trobés relleu a les tres freqüències buides del multiplex i l’informava que si no se’n sortia li revocaria la llicència i obriria un expedient sancionador. Hi havia consellers partidaris d’executar ja el càstig, però Edica va salvar la llicència per manca d’unanimitat al Consell. La proposta de Pedrazzoli no havia agradat al Consell. Consistia en afegir a 8TV un nou canal, Principal TV, depenent del diari digital, a partir de l'11 de setembre del 2023. Al rebuig del CAC, Pedrazzoli va amenaçar de rellogar dues freqüències a El Toro i RED, dos canals vinculats a Vox i a Podemos, respectivament.

Aquest conflicte se sumava a un anterior: la retirada de dos dels accionistes originals. Christian Pérez va deixar la presidència d’Edica a final de setembre del 2022 per diferències amb Pedrazzoli i va posar a la venda les seves accions. Javier Morán, l’empresari murcià, s’hi va afegir. Edica no ha pogut trobar comprador pels paquets accionaris en venda. Alguns mitjans van especular a finals de l’any passat que el directiu italià havia ofert la participació a Félix Revuelta, propietari de Naturhouse, una franquicia del sector dietètic, o a Jaume Roures, soci director de Mediapro, el grup multinacional de comunicació. La situació d’Edica penja d’un fil.