L'oceà s'escalfa un 40% més ràpid del que es preveia. Així ho ha exposat un grup d'experts que proposa fins a vuit mesures urgents per evitar "canvis catastròfics" per als oceans d'aquí a deu anys. D'aquesta manera el grup d'experts del Programa Internacional per a l'Estat de l'Oceà alerta en un article científic que, si no s'adopten mesures els pròxims anys per aturar aquesta tendència i ritme sense precedents, l'escalfament climàtic i altres activitats humanes, podria tenir un resultat catastròfic per als oceans i els ecosistemes vitals que hi habiten. 

"Estem presenciant un increment en la temperatura, les pertorbacions i l'acidificació de l'oceà, un augment de les invasions biològiques i una reducció dels nivells d'oxigen", es detalla a l'article. A més a més, també alerten que aquests canvis es poden instal·lar permanentment i que no siguin reversibles, especialment a gran escala. 

Les conclusions han estat formulades per un equip multidisciplinari d'oceanògrafs i experts en dret, polítiques i finances, que ha analitzat i sintetitzat 131 articles científics revisats per homòlegs sobre canvis oceanogràfics, dels quals 120 han estat publicats. L'objectiu era avaluar els canvis que hi està havent i les conseqüències de no fer res. L'avaluació "Vuit passos fonamentals i simultanis necessaris per establir la salut de l'oceà, i les conseqüències de l'endarreriment o la inacció per la humanitat i el planeta" es publica a la revista Aquatic Conservation.

Accions prioritàries

A l'article es detallen vuit mesures o accions prioritàries per frenar aquests "canvis catastròfics" que passen per atacar "rigorosament" l'escalfament global i limitar l'increment de la temperatura a 1,5 ºC a final de segle, però aplicar mesures per preparar-se per un increment de 2 o 3 graus. En segon lloc, demanen proposar una moratòria a la mineria d'aigües profundes durant la reunió anual de l'Autoritat Internacional dels Fons Marins (ISA) perquè podria pertorbar els dipòsits de carboni dels sediments marins i reduir la capacitat de l'oceà per absorbir el CO2 i mitigar l'emergència climàtica actual. 

Ara com ara hi ha 29 llicències d'explotació i l'àrea d'interès comercial per l'activitat minera s'estima en més de 4 milions de quilòmetres quadrats, més que la superfície terrestre total dels principals 20 països de la UE.

El grup d'experts també considera urgent aprovar un Tractat d'Alta mar "sòlid" que compti amb una Conferència de les Parts i un comitè científic: reformar els drets de vot en organismes internacionals com l'Autoritat Internacional dels Fons Marins per evitar que els interessos particulars sobrepassin el principi de precaució. 

D'altra banda, també es reclama que es respectin les normes de les àrees marines protegides i aconseguir protegir almenys un 30% de l'oceà i garantir una gestió "eficaç" per evitar els efectes adversos al 100% de l'oceà.

Una altra de les mesures passa per posar fi a la sobrepesca i les pràctiques pesqueres destructives, incloent-hi la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada (INDNR), reduir radicalment la contaminació de les aigües marines, proporcionar un mecanisme de finançament per la gestació i la protecció i intensificar la investigació científica. 

L'escalfament de les capes superiors

El document d'IPSO reflecteix que l'escalfament de l'oceà s'acosta i genera de mitjana un 40% de l'estimat per experts de la ONU fa cinc anys: que l'escalfament de les capes superiors està alterant el clima mundial de les onades i incrementant la força de l'onatge.

També observen indicis que l'oceà podria estar alliberant part de l'energia tècnica emmagatzemada, fet que podria contribuir als increments de temperatura significatius i a escala mundial els pròxims anys, i adverteixen d'una "alarmant tendència" a nivells decreixents d'oxigen a l'oceà i el gel es fon més ràpid del que es preveia.

El document d'IPSO s'avança al primer informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) centrat exclusivament en l'estat de l'oceà i la criosfera previst per al setembre del 2019, i també arriba abans d'una CoP de Nacions Unides sobre el clima, programada per al desembre, que s'espera que centri la seva atenció en la importància de l'oceà en el context de l'emergència climàtica. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat