El canvi climàtic és una realitat. L'augment del nivell del mar s'ha disparat pel desgel dels pols del planeta i creixerà 10 vegades més ràpid que el segle passat. Així, podria pujar més d'un metre d'aquí a l'any 2100 si es manté l'actual augment de les temperatures. D'aquesta manera, 680 milions de persones que viuen prop de la costa corren perill. Ho expliquen les conclusions de l'Informe Especial sobre l'Oceà i la Criosfera en un Clima en Canvi (SROCC) presentat aquest dimecres pel Panell Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic.

Però aquestes no són les úniques conseqüències per no actuar de manera immediata davant l'emergència climàtica. Segons l'informe, també s'estima que la vida marina continuarà disminuint amb una caiguda del 24% del potencial màxim de pesca per les altes temperatures. Pel que fa als glacials, es calcula que perdran un 80% de la seva massa i alguns desapareixeran.

ipcc canvi climatic

IPCC

El document destaca que els canvis poden arribar a afectar fins a 1.400 milions de persones que viuen, des de la regió àrtica fins a les costes, passant per l'alta muntanya i estats insulars. De fet, l'informe subratlla que ja estan passant coses i posa de manifest que es desfacin els glacials i les capes de gel provoca que creixi el nivell del mar i, per tant, que els successos extrems a les costes siguin cada vegada més importants.

nivells mar ipcc

IPCC

L'IPCC recalca la pressió a la qual l'activitat humana ha sotmès els oceans, que han absorbit prop d'un quart de les emissions de gasos des dels anys vuitanta, fet que també ha provocat la seva acidificació.

"Adaptació"

"La paraula clau ara és adaptació. Això ens permet abordar molts dels riscos que es puguin presentar i ens podria ajudar també a disminuir els efectes que es puguin experimentar a través d'aquests riscos. Per això és important prendre accions primerenques", explica a EFE la científica xilena Carolina Adler, una de les autores del text.

Això significa, afegeix, respectar l'objectiu de l'Acord de París sobre el clima perquè l'augment de la temperatura no superi els 1,5 graus, establir una veritable coordinació entre governs i organismes, i aplicar mesures de mitigació.

L'IPCC considera que reduir factors de vulnerabilitat, com la urbanització costanera, és una resposta efectiva. Unes altres com la construcció d'edificis a prova d'inundacions són apropiades només davant l'actual nivell del mar, però no de cara a les previsions futures.

En altres casos, la seva recomanació és més extrema: "Quan la comunitat afectada és petita, o després d'un desastre, reduir el risc amb una reubicació val la pena que es tingui en consideració si hi ha zones alternatives", conclou l'informe.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat