Les condicions meteorològiques no només estan condicionant el cap de setmana a Catalunya, sinó també al País Valencià i les Illes Balears. Formentera n’és un bon exemple, on aquest dissabte s’ha batut un rècord de calor extrema, 44,5 graus centígrads. Un altre exemple és el d’Eivissa, on s’ha arribat a 41,8 graus centígrads. De fet, a l'aeroport eivissenc, s'ha arribat a 41ºC, un valor que no s'havia registrat mai des que es recullen dades sobre les temperatures. I al País Valencià, esclafits càlids han provocat un mort  al festival Medusa de Cullera. I a Catalunya, aquest dissabte la màxima temperatura s'ha registrat a l'Ametlla de Mar, 41,8 graus centígrads.

Temperatures mai vistes al País Valencià

Al País Valencià, el termòmetre també ha marcat temperatures altíssimes. És el cas d’Alacant, on s’ha arribat fins als 42 graus centígrads, la temperatura més alta des de 1900, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). Un altre record, pendent de validació, s’hauria registrat a la localitat valenciana de Torrevella. En aquest municipi s’hauria arribat als 41,5 graus centígrads.

En aquest context, al País Valencià s'ha activat l'avís taronja per risc de temperatures de 40 graus centígrads per a diumenge.

Altes temperatures a Catalunya

Quatre localitats de Tarragona i un de Barcelona han registrat aquest dissabte les temperatures més altes dels darrers 10 anys.

Es tracta dels municipis tarragonins de l'Ametlla de Mar (41,8 ºC), el Perelló (41,2 ºC), Vila-rodona (38,7 ºC) i Constantí (38,7 ºC). I a Barcelona, el municipi més calorós ha estat el de Canaletes (38,9ºC), segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat).

Catalunya en alerta per risc d'incendis i també per fortes pluges

A Catalunya, Protecció civil demana extremar la precaució durant tot el cap de setmana. I és que coincideixen l’alerta per elevat risc d’incendi forestal (Pla Alfa 3) i l’activació del pla Inuncat davant la previsió de pluges intenses. Així doncs, des de la mitjanit de divendres està activitat el Pla Alfa nivell 3 (màxim nivell) a 249 municipis de 23 comarques. Alhora, s'ha activat el pla Inuncat davant la previsió de fortes precipitacions, sobretot a les comarques del Ripollès, Garrotxa, Osona i Alt Empordà, on es preveu que se superin els 20 litres per metre quadrat en 30 minuts.

Fortes pluges i pedregada a Catalunya

Aquest dissabte, les pluges més fortes han caigut al Ripollès. Concretament, a Molló han caigut 55 litres per metre quadrat. També s’han registrat fortes precipitacions i ha pedregat a Camprodon i a Núria. I a Amer (Selva), han caigut pedres de la mida d’un ou. Precisament, el pla Inuncat se centrava en les comarques de Ripollès, Garrotxa, Osona i Alt Empordà.

Ara, el que més preocupa a Protecció Civil són els vents superiors als 90 quilòmetres per hora i els esclafits que es preveuen al nord de Girona i Osona. També del vent calent que pot fer pujar la temperatura de matinada.

Protecció Civil activa el Pla Alfa 3 i el Pla Inuncat

Sobre l’activació simultània de dos plans d’actuació simultanis, el Pla Alfa 3 per risc elevat d’incendis i el Pla Inuncat per fortes pluges, la subdirectora de Protecció Civil, Imma Solé, afirma que “ens hi hem trobat alguna vegada, perquè estem en un territori canviant i molt divers, però no és el més habitual". I davant la previsió de pluges localment intenses, Solé subratlla que cal evitar aparcar els vehicles en rieres o punts subterranis inundables, i no travessar rius o rieres si baixen amb aigua. També recomana evitar zones on hi pugui haver baixades sobtades d'aigua.

Finalment, sobre la calor i el risc d'incendis forestals, Solé assenyala que "cal evitar del tot" aquelles accions que "puguin comportar un risc".