La Delegació del Govern per a la Violència de Gènere ha confirmat aquest dijous com a víctima mortal de violència masclista la dona que aquest dimecres va ser assassinada pel seu marit a Terrassa i que després de cometre el crim es va lliurar a la Policia. Des que va començar aquest 2019, la xifra d'assassinades a mans de les seves parelles o exparelles puj a 35, onze més que en el mateix període del 2018.

Així, el número d'assassinades per violència masclista des de l'any 2003 puja a 1.010, d'acord amb les dades oficials de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere. La dona de 47 anys assassinada presumptament pel seu cònjuge a Terrassa tenia un fill i una filla menors d'edat, per la qual cosa el nombre d'orfes a causa de la violència exercida contra les seves mares augmenta a 26 des de principis d'any, i a 256 des del 2013.

"Confirmem com a nou cas de Violència de Gènere el de la dona de 47 anys assassinada presumptament pel seu cònjuge a Terrassa el 24/07", ha publicat al seu compte de Twitter la Delegació del Govern, dependent del Ministeri d'Igualtat.

La víctima mortal de Terrassa no havia denunciat el seu agressor, com en la majoria de les assassinades durant el 2019. D'acord amb les dades de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere, de les 35 assassinades només set havien acudit a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat per denunciar la situació de maltractament, davant 28 (el 80%) que no havia denunciat el seu presumpte agressor.

S'havien demanat mesures de protecció a favor de la víctima en quatre dels set casos denunciats, i es van adoptar en tres d'ells. D'aquests tres, en dos les mesures eren vigents en el moment del crim. De les 35 víctimes mortals, 28 tenien una relació de parella amb l'acusat i set mantenien una relació d'exparella o estaven en fase de ruptura. En total, 25 convivien amb el seu presumpte agressor.

Violència masclista, en dades

La majoria de les víctimes dels assassinats per violència masclista (45,7%) tenien entre 41 i 50 anys, franja d'edat també majoritària entre els presumptes agressors (48,6%). El 60% de les dones assassinades eren espanyoles, mentre que 14 (40%) procedien d'un altre país.

Respecte als presumptes agressors, el 60% són espanyols, i el 40%, estrangers. Dels 35 presumptes maltractadors, onze es van suïcidar després de cometre el crim i tres ho van intentar sense èxit.

A l'estadística la Delegació del Govern manté "en investigació" el crim a Ayamonte (Huelva), on una parella va ser localitzada el mes de juny passat sense vida i amb signes de violència. D'aquesta manera, la dona no se suma al registre d'assassinades de moment.

La majoria dels crims van tenir lloc a Andalusia (8), seguit de les Canàries (6), el País Valencià (6), Catalunya (4) i la Comunitat de Madrid (4).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat