El Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya repartirà aquest mes de juliol fins a 300 gàbies trampa per capturar conills a les comarques de Lleida i mitigar-ne la plaga que està destrossant les collites. Així doncs, s'evidencia un problema que s'ha accentuat en els darrers dos anys, però un maldecap que s'ha convertit en una constant pels pagesos de Lleida

L'ambientòleg Jordi Sargatal atribueix, en declaracions a Ser Catalunya, el factor humà més enllà de les derivades que ha pogut condicionar la covid des del 2020: "Els humans ens hem carregat els depredadors del conill i ara ens queixem. Abans hi havia, per exemple, plaga de guineus, o això deien, i se les van carregar i ara ens hem quedat sense aquesta part de la cadena que ja feia la seva feina". Malgrat tot, la situació cada vegada és més insostenible per a la pagesia i s'estan vivint moments de tensió. A tall d'exemple, el municipi de Verdú es va despertar diumenge de la setmana passada amb conills penjats del pont sobre la C-14 i una pancarta amb el missatge “conills o pagesos”.

Els pagesos n'estan tips

I aquest mes de juliol va començar amb els pagesos d'una part del secà de Lleida, Vall de Corb i Plans del Sió fent una tractorada de desesperació contra l'administració pel que consideren que és una inoperància en la lluita contra la plaga de conills que els envaeix. Això provoca destrosses en les collites i molts pagesos asseguren que trigaran anys a recuperar-se. Mesures com les gàbies trampa ja s'han provat pels mateixos pagesos, però no troben la solució definitiva. Per això, un dels reclams més demanats per aquest col·lectiu és allargar el període de caça de conills de febrer fins abril i animar caçadors d'altres indrets a venir.

Un darrer element que accelera la problemàtica és la sequera reiterada que es viu i fa que els conills busquin l'aliment on abans no hi anaven. També en arbres fruiters on agents rurals ja porten anys fent batudes. La pagesia explica que s'han gastat els diners posant plàstics protectors al voltant del tronc de l'arbre, però els conills pugen a sobre el plàstic i roseguen la part que no està protegida.

Crisi a les granges de conills

D'altra banda, Unió de Pagesos alerta de la "delicada" situació del sector de les granges de conills a Catalunya, que s'ha vist agreujada per l'increment els darrers mesos del preu del pinso. Segons l'organització agrària, el baix preu de la carn de conill que s'arrossega des de fa anys ha contribuït al tancament de moltes granges. També assenyalen que aquesta tendència descendent de la producció, com a conseqüència dels baixos preus, és més accentuada a Catalunya que a la resta de l'Estat.

Unió de Pagesos remarca que "la carn de conill és un producte de qualitat i de proximitat, amb una gran tradició a la cuina de Catalunya, on se'n consumeix més de tot l'Estat", i que "el sector és estratègic per la capacitat de crear llocs de treball en el medi rural".