Unes 2.500 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest diumenge al centre de Barcelona a favor de la sanitat pública, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Salut. Les entitats Marea Blanca i Marea Pensionista han convocat aquesta protesta per denunciar la falta de 3.000 professionals a l'Atenció Primària i mostrar el seu rebuig a la privatització dels serveis sanitaris. Així, sota el lema 'La salut per davant del negoci: no a la privatització', la mobilització ha començat a plaça Urquinaona, fins a arribar a la plaça Sant Jaume, baixant per la Via Laietana. Entre altres reivindicacions, els convocants han exigit més recursos i unes condicions laborals dignes per als sanitaris, i abordar la salut mental.

"O la ciutadania es posa dempeus i entén que la salut és un dret o ens quedarem sense sistema", ha assegurat el portaveu de Marea Blanca a Catalunya, Toni Barberà, que ha remarcat que "si no hi ha salut no hi ha vida". En aquesta línia, ha defensat la necessitat de "parlar i posar sobre la taula el desastre actual a través de la mercantilització i a través de les privatitzacions absolutament impunes" perquè, segons Barberà, la situació de la sanitat avui dia és "insostenible". Per la seva part, la representant de Marea Pensionista Conchita Ribera ha denunciat la "degradació" de la sanitat pública i ha assenyalat les "llargues llistes d'espera" per a algunes intervencions o visites amb el metge de capçalera. "No podem suportar-ho", ha assegurat.

El manifest de la protesta: menys privatització i més recursos

Durant la protesta, s'ha llegit el manifest unitari, que ha denunciat la "precarització" de la sanitat pública, que, segons els manifestants, "atempta" contra el dret a la salut, "menysté" els professionals i beneficia interessos privats. La Marea Blanca i la Marea de Pensionistes han exigit destinar més recursos a l'Atenció Primària i per a l'hospitalària, davant d'unes llistes d'espera "excessives". Tampoc s'han oblidat de la falta d'inversió en el servei d'atenció sanitària a la infància i adolescència i han posat en dubte el nou model d'atenció pediàtrica. Una altra qüestió que han reivindicat és apostar per la salut mental. "La salut no és un negoci", han remarcat en l'escrit, en el qual han demanat acabar amb els convenis privats. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!