El jutge que investiga les càrregues policials a Barcelona durant l'1-O ha desestimat la pretensió de la Fiscalia d'arxivar tots els casos de ferits que encara no han denunciat i es posarà en contacte amb ells, directament o través de la policia, per oferir-los la possibilitat d'emprendre accions.

En una interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe, el titular del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona ressalta que existeixen "diverses raons", entre elles l'"evidentíssima polèmica social" arran dels fets ocorreguts, que justifiquen que s'ofereixi la possibilitat de presentar denúncia a la cinquantena de ferits l'1-O que encara no ho han fet.

El jutge, que detalla que de moment existeixen més de 230 denúncies presentades al seu jutjat per part de lesionats per les càrregues policials durant el referèndum de l'1-O, desestima així la petició de la Fiscalia, que li havia sol·licitat que arxivés els casos dels ferits lleus que no havien denunciat.

"En aquest cas, en què existeix una evidentíssima polèmica social sobre els fets ocorreguts, la prudència exigeix que tots els passos que es facin es facin amb una sòlida base de raonament", argumenta el jutge, que precisa que només quan els afectats manifestin la seva denúncia, i no abans, es podrà continuar el procediment respecte de les seves lesions, si són lleus.

El jutge, que estava de guàrdia durant la jornada del referèndum de l'1-O, ha demanat recentment en una providència que la Policia Nacional identifiqui els agents que van actuar en cadascuna de les intervencions que van dur a terme per impedir la votació, que havia estat suspesa pel Tribunal Constitucional.

En el seu escrit, el jutge detalla que l'article 147 del Codi Penal, sobre el delicte de lesions, és "clar" en determinar que en els casos que les lesions no requereixen tractament mèdic o quirúrgic únicament són perseguibles mitjançant denúncia de la persona ofesa.

"Ara bé -puntualitza-, vist el desenvolupament de la causa fins al moment, en què existeixen més de 230 denúncies presentades i uns 50 informes de lesions no denunciats de moment, diverses raons abonen l'opció de realitzar l'oferiment d'accions a tots els afectats".

El jutge considera que el primer i "més lògic" motiu és d'"economia processal", per conèixer si totes les persones afectades desitgen denunciar els fets i així es puguin adoptar les decisions processals "correctes".

"La presentació de noves denúncies, un cop resoltes les inicialment presentades, suposaria una duplicitat d'actuacions, declaracions i fins i tot vistes, que han de ser evitades", raona el jutge, que per aquest motiu considera "necessari" convocar als lesionats en seu judicial, o oficiar a la policia als mateixos efectes, per conèixer la seva voluntat de denunciar o no.

Un altre dels arguments esgrimits pel jutge és que la qualificació d'unes lesions només es pot fer en el moment en què es té un informe mèdic forense que acrediti la seva gravetat, ja que quan es tracta de lesions lleus si no hi ha denúncia, s'arxiva aquell cas particular.

També sosté que en la denúncia inicial presentada per la Generalitat, i posteriorment en diverses de les querelles interposades, la qualificació inicial i provisional dels fets "excedeix del mer delicte de lesions", ja que s'inclouen també els d'integritat moral, danys, coaccions i desordres públics, entre d'altres, que no requereixen denúncia per ser investigats d'ofici.

Per aquest motiu, el jutge desestima la petició de la Fiscalia d'arxivar els casos de ferits lleus que no hagin denunciat i acorda que el jutjat es posi en contacte amb els afectats, bé directament bé a través de la policia, per conèixer la seva voluntat de denunciar o no.