Nova Zelanda tornarà a partir d'aquesta mitjanit a la pràctica normalitat després que la nació oceànica informés aquest dilluns que ja no té cap infectat al seu territori, va anunciar la seva primera ministra, Jacinda Ardern.

El govern neozelandès ha anunciat avui la relaxació de mesures a el nivell més baix, el que en la pràctica implica que els ciutadans poden retornar als seus llocs de treball i reprendre les seves activitats quotidianes. "Avui, 75 dies després (de declarar el màxim nivell d'alerta), estem preparats" per a la tornada a la normalitat, va declarar la mandatària, la gestió de la pandèmia ha estat lloada internacionalment.

Nova Zelanda, que fins ara ha confirmat 1.154 infectats, inclosos 22 morts, va entrar en "emergència nacional" el 25 de març amb tan sols 50 contagiats. Les mesures de restricció, unes de les més estrictes implementades en el món, han permès a país controlar la propagació de virus i les autoritats sanitàries neozelandeses esperen declarar eradicat del seu territori el proper 15 de juny. "Estem confiats que hem eliminat la transmissió de virus a Nova Zelanda per ara, però l'eliminació no és un punt en el temps, és un esforç sostingut", va advertir la mandatària laborista, a l'anunciar la represa de l'activitat econòmica mínimament per sota dels nivells normals.

El país oceànic, com gairebé tots els països, s'ha vist colpejat econòmicament per la pandèmia que amenaça de crear una profunda crisi econòmica mundial. Per combatre aquests efectes, Nova Zelanda, que va arribar a alentir l'activitat econòmica fins lleugerament per sobre de la meitat dels seus nivells normals, ha aprovat fons de 12.100 milions NZD (més de 7.300 milions USD o de 6.500 milions EUR), el que representa el 4 per cent de l'producte interior brut de país.

"No som immunes al que passa a la resta de món, però a diferència de la resta de el món no només hem protegit la salut dels neozelandesos sinó que vam començar amb la nostra recuperació econòmica", ha recalcat Ardern. Així mateix el Ministeri de Defensa va anunciar que avui va posar fi a l'Període de Transició Nacional que es va decretar el 13 de maig a l'expirar l'Estat Nacional d'Emergència decretat a l'inici de la pandèmia.