En plena pandèmia del coronavirus, tots els països que formen part de la cursa per a la vacuna anti-Covid volen estar al capdavant. Després de l'anunci d'aquesta setmana on l'Administració d'Aliments i Medicaments dels EUA (FDA) ha deixat clar que voldrà dades de seguiment durant dos mesos després que els voluntaris rebin la segona dosi de vacuna per als assajos clínics, la Xina ha fet un pas endavant.

D'aquesta manera, el president dels EUA, Donald Trump, que va voler prometre i pressionar per aconseguir una vacuna abans de les eleccions –3 de novembre– o el director executiu de Pfizer, que va insinuar que a finals d'octubre ja la tindrien llesta, hauran d'esperar. 

Pressió per a la Xina

Moderna, un dels fabricants que va per davant en la fabricació per a la vacuna, ha dit aquest mes d'octubre que no podrà fer servir una autorització d'ús d'emergència fins, com a mínim, el 25 de novembre. Un altre dels projectes, AstraZeneca, ha suspès les proves amb la vacuna després que un dels voluntaris desenvolupés una malaltia greu el mes de setembre passat. I el canvi que ha demanat la FDA, amb la voluntat de guanyar seguretat, podrien haver afavorit la posició de la Xina, on la voluntat política té un pes molt important. Per trobar-ne una mostra, només cal retrocedir uns mesos enrere, quan es va popularitzar el concepte de la diplomàcia de les mascaretes. 

“La diplomàcia de les mascaretes és un intent, a través d’un regal, de canviar el relat i la imatge del país d’on havia sortit el virus”, explicava el professor en història i cultura de la Xina moderna i contemporània de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Manel Ollé fa uns mesos en conversa amb ElNacional.cat. “Es busca guanyar popularitat i una imatge positiva”, remarcava posant èmfasi en on rau la intenció del país.

Quatre vacunes en fase 3

El president xinès, Xi Jinping, ha instat de manera repetida als científics del país perquè accelerin la investigació i el desenvolupament de la vacuna. 

Aquest mes d'octubre, segons subratlla la cadena nord-americana CNN, quatre de les 10 vacunes candidates han entrat en fase 3 en tot el món, el pas més important abans de buscar-ne l'aprovació, han estat desenvolupades per empreses xineses. 

test coronavirus efe

A un home li fan un test Covid en un aeroport de Rússia / Efe

Dues son de la China National Biotec Group (CNBG), una del gegant farmacèutic estatal China National Pharmaceutical Group (Sinopharm), un altre desenvolupat per Sinovac Biotech i la resta han estat desenvolupades per l'Institut de Biotecnologia de Pequín, vinculat a l'exèrcit xinès i la companyia de vacunes CanSino Biologics.

Una vacuna en temps rècord

La majoria d'experts coincideixen en el fet que per elaborar una vacuna per al coronavirus en condicions calen, de mitjana, uns 10 o 15 anys. Però el coronavirus ha infectat més de 37 milions de persones i ha deixat més d'1,07 milions de morts. Així doncs, hi ha pressa per trobar una 'solució' ràpida. En aquest sentit, cal recordar, però, que s'han de passar diferents fases perquè una vacuna sigui segura. Les dues vacunes més avançades, fabricades per Moderna i Pfizer, requereixen dues dosis cada una. Moderna administra les dosis amb 28 dies de diferència, mentre que Pfizer ho fa amb 21.

Ara per ara, es calcula que podria haver-hi fins a 170 projectes de vacuna per al coronavirus. Els experts, però, coincideixen que les vacunes necessiten, normalment, uns dos anys i temps per produir-les amb certes garanties. Ara bé, alguns creuen que ja es podrà parlar d'una vacuna 'segura' en un termini de 12 o 18 mesos. 

Malgrat les esperances, tenir una vacuna no serà garantia d'un retorn immediat a la 'vida normal'. Les estimacions suggereixen que entre el 60% i el 70% de la població hauria de ser immune perquè hi pugui haver immunitat col·lectiva i per tant, poder interrompre la propagació del virus.

 

Imatge principal: Un treballador de la salut prepara la vacuna Covid-19 de Sinovac Biotech durant els assajos de la tercera fase a l’Hospital Acibadem d’Istanbul, Turquia / Efe