La Xina ha anunciat que s'ha detectat el primer cas mundial de la grip aviària H10N3 en humans. Es tracta d'un home de 41 anys resident a la ciutat de Zhenjiang, en la província de Jiangsu, que va començar a tenir símptomes el passat 23 d'abril i que cinc dies després, va ser hospitalitzat. El 28 de maig se li va diagnosticar aquest virus. 

Segons assenyala Efe, la Comissió Nacional de Salut del país (NHC) assenyala que es tracta d'una transmissió "accidental", tot i que de moment, no es tenen detalls de com s'ha produït la infecció i han assegurat que el risc d'una propagació a gran escala "és molt baix". De fet, després del seguiment de tots els seus contactes, no s'han trobat "anormalitats". 

Hi ha mesures de precaució?

Tot i que la Xina ho considera un cas aïllat, els experts insisteixen que el virus no té la capacitat d'infectar a les persones. Ara bé, la Xina no vol sorpreses. És per això que ja ha demanat als seus ciutadans que intentin evitar qualsevol contacte amb aus, sigui vives o mortes, i que tinguin cura de la seva higiene alimentària. Si es tenen símptomes –problemes respiratoris i febre–, les autoritats han recomanat dirigir-se al metge a la primera sospita.  

Segons la mateixa Comissió i recull el Marca, el H10N3 és una soca poc patògena o relativament menys greu, del virus en les aus de corral. A la Xina, hi ha moltes soques diferents de grup aviària i algunes infecten esporàdicament a les persones, però el cas d'aquest home, que ja està estable i podria rebre l'alta aviat, és la primera infecció humana per H10N3. 

Diversos casos a la Xina

No és del tot estrany veure casos d'infecció en humans amb virus causants de la grip aviària. De fet, a la Xina se n'han detectat casos amb freqüència. El mes de desembre passat, a la província de Hunan, al centre del país, va confirmar el contagi d'un ésser humà amb una altra soca, el virus H5N6, segons El País. Ara bé, el nombre elevat de casos va detectar-se entre el 2016 i el 2017, quan la soca H7N9 de la grip aviària va matar a unes 300 persones. 

Tal com detalla el mateix diari, el mes passat els científics Gao Fu i Weifeng Shi van publicar un article a la revista Science on recordaven que, tal com ha passat al llarg de la història, després del coronavirus podria venir una altra pandèmia. Així, el rotatiu es fa ressò del cas de Rússia, que aquest hivern va alertar que aquest virus ja havia saltat als humans, després d'infectar treballadors d'una granja al sud del país, tot i que cap d'ells va tenir símptomes. 

 

 

Imatge principal: centre comercial a la Xina / Efe