La vitamina D podria ajudar a reduir les complicacions provocades pel coronavirus, segons un estudi. Els investigadors del Trinity College de Dublin, la Universitat de Liverpool i l'Estudi Longitudinal Irlandès sobre l'Envelliment (TILDA) han examinat l'associació entre els nivells de vitamina D i la taxa de mortalitat de Covid-19.

D'aquesta manera, s'ha descobert que la vitamina D podria ajudar al sistema immunitari en la lluita contra el coronavirus. 

Després d'analitzar més de 20 anys de dades europees sobre la vitamia D i comparar-les amb les estadístiques actuals del coronavirus, els investigadors han demostrat que les taxes més altes d'infecció i mortalitat s'havien registrat en poblacions amb baixes concentracions de vitamina D.

Espanya i Itàlia vs països nòrdics

L'estudi inclou també Espanya i Itàlia, que tot i les posicions de menor latitud i major exposició a la llum del sol, han tingut unes taxes de deficiència de vitamina D. 

Països com per exemple Noruega, Finlàndia i Dinamarca, que han registrat taxes de mortalitat i infecció per coronavirus comparativament més baixes, tenen nivells més alts de vitamina D, tot i tenir una menor exposició a la llum del sol pels suplements i tipus d'alimentació.

"Estadísticament significativa"

D'aquesta manera, segons l'estudi, la correlació entre els baixos nivells de vitamina D i la mort per Covid-19 és "estadísticament significativa", segons han dit els autors de l'informe, que han instat al govern irlandès a canviar les recomanacions de suplements.

"A Anglaterra, Escòcia i Gal·les, els organismes de salut pública han revisat les recomanacions des del brot de coronavirus. Les recomanacions ara estableixen que tots els adults han de prendre, com a mínim, 400UI de vitamina D a dia", explica la professora i coautora de l'article Rose Anne Kenny a través d'un comunicat del Trinity College de Dublín

"Aquí veiem evidències observacionals d’un vincle de vitamina D amb la mortalitat", detalla el doctor Eamon Laird que també ha participat en aquest estudi. "L’optimització de la ingesta de vitamina D a les directrius de salut pública sens dubte tindrà beneficis per a la salut en general i donarà suport a la funció immune". Malgrat tot, conclou assegurant que "investigacions com aquesta encara són exploratòries i necessitem més proves per tenir evidències concretes sobre el nivell de vitamina D que es necessita per a una funció immune òptima".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat