La tensió arterial és un dels indicadors de la salut que més ens controlem, sobretot a mesura que van passant els anys. Si has patit algun episodi desagradable i has registrat pujades de pressió importants, segur que tens a casa el seu propi dispositiu per poder fer-te controls rutinaris i assegurar-te que tot va bé. Però el normal és que coneguem l'estat de la nostra tensió quan ens fan reconeixements mèdics o, potser, en alguna visita a la farmàcia.

El control habitual de la tensió arterial es duu a terme a través de dispositius que tenen un braçalet incorporat que detecta la pressió de la sang a mesura que cor es contreu i es relaxa.

Braçalet

Amb només una selfie podríem saber si la nostra pressió arterial és l'adequada 

Ara, un equip de científics de la Hangzhou Normal University, a la Xina, i la Universitat de Toronto, al Canadà, creu que hi pot haver una manera més ràpida, més senzilla i més convenient de controlar-la. L'estudi que han realitzat apunta que el telèfon mòbil podria resultar útil per saber quina és la nostra pressió sanguínia amb només fer-nos un vídeo selfie.

Es tracta d'imatges òptiques transdèrmiques que prediuen els mesuraments de pressió arterial d'una persona partint d'un vídeo curt de la nostra cara. Per fer-ho s'utilitzen els sensors òptics dels smartphones per rastrejar els patrons de flux sanguini sota de la pell. El sistema fa una avaluació de la manera en què penetra la llum ambiental i com es reflecteix a l'epidermis.

La raó que va impulsar els investigadors a seguir aquest camí és que el mètode del braçalet resulta incòmode per a moltes persones i, sobretot, perquè els seus usuaris no segueixen les pautes aconsellades per fer-ne un bon ús.

L'estudi i els seus resultats

L'estudi ha estat publicat a la revista Circulation: Cardiovascular Imaging. En el seu desenvolupament hi van participar 1.328 persones de la Xina i del Canadà que es van sotmetre a les proves en una sala tranquil·la on cadascun d'ells es va asseure davant un smartphone i es va utilitzar la seva càmera frontal. El període que se'ls va donar per aclimatar-se a la situació va ser de cinc minuts i després l'enregistrament va tenir lloc durant dos minuts.

Simultàniament al vídeo selfie, els investigadors van prendre la tensió als usuaris mitjançant el mètode del braçalet. Així van poder comparar els resultats d'ambdós sistemes i veure si eren o no coincidents.

Després del pas dels gairebé 1.400 voluntaris que van participar en l'experiència científica, els investigadors van constatar que el mètode del vídeo selfie havia predit correctament la pressió sanguínia dels usuaris en un 95% dels casos pel que fa a la pressió arterial diastòlica i en un 96% a la sistòlica. Així mateix, el pols va ser reconegut correctament en gairebé un 96% de les ocasions.

Vídeo selfie Unsplash

Els impulsors de l'estudi han registrat un percentatge d'encert superior al 90%

Camí per recórrer

Malgrat que els resultats van ser molt precisos, els científics creuen que encara no pot estandarditzar-se per a proves més concretes. Les principals raons per continuar investigant tenen a veure amb una sèrie de limitacions que volen resoldre.

Aquest primer estudi va tenir lloc en una sala amb una il·luminació i una temperatura fixa, cosa que no passaria si ho fes qualsevol persona en una altra situació. A més, entre els voluntaris no hi havia persones amb el color de la pell ni gaire clar ni gaire fosc, i voldrien realitzar proves amb persones d'aquests pigments dèrmics també. Finalment, durant la investigació només es van seleccionar individus que tinguessin una tensió dins d'un rang normal i, per tant, no es veuen capaços de saber si el mètode del vídeo selfie funcionaria amb la mateixa precisió en persones que pateixin hipertensió.

El que sí que tenen clar els científics xinesos i canadencs és que els resultats de la primera fase de la investigació conviden a ser optimistes de cara que aquest nou sistema de mesurament de la tensió pugui acabar imposant-se en un futur pròxim.