Si ets dels que té mesuraments molt dispars en la pressió arterial, sobretot entre els 20 i els 35 anys, podries tenir un risc més gran de tenir una malaltia cardiovascular en la mitjana edat. Així ha quedat de manifest en una nova investigació feta per la Universitat de Duke a Carolina del Nord i publicada a la revista JAMA Cardiology. S'hi destaca la necessitat que es revisin de nou els protocols de seguiment de la pressió arterial per determinar si cal dur a terme algun tipus de prevenció extraordinària o fins i tot la prescripció de medicació.

L'estudi

Per dur a terme la investigació, els científics van avaluar els mesuraments de 3.394 nord-americans. En concret, van analitzar la tensió arterial, la variabilitat entre visita i visita a l'especialista i el canvi de mitjana anual en la pressió arterial. Els participants eren adults blancs i afroamericans de 18 a 30 anys, tots van participar en l'estudi entre març del 1985 i agost del 2015. Durant aquest temps, els adults van participar en exàmens de seguiment als 2, 5, 7, 10, 15, 20, 25 i 30 anys.

Tensiómetro

Gairebé el 46% dels participants eren afroamericans, i prop del 56%, dones. L'objectiu principal de l'estudi va ser la pressió arterial sistòlica, el número superior en les lectures de pressió arterial. Una lectura sistòlica de més de 130 mil·límetres de mercuri (mm Hg) sol ser un indicador d'hipertensió. Deu anys després, es va identificar els participants que havien mostrat variacions en la seva pressió arterial sistòlica i van continuar el seguiment durant les següents dues dècades per examinar un possible vincle amb la malaltia cardiovascular.

Durant el període de temps en què es va produir l'estudi, van morir 181 persones i 162 van tenir episodis cardiovasculars com la malaltia coronària, insuficiència cardíaca, accident cerebrovascular, atac isquèmic transitori i malaltia arterial perifèrica. Els científics van descobrir que per cada pic de variació de la pressió arterial de 3,6 mm Hg en l'edat adulta, el risc de malaltia cardiovascular era un 15% més alt en els següents 20 anys.

Estetoscopi

És a dir, aquells que, per exemple, presentaven unes xifres de tensió arterial al desembre i en tornar a mesurar-se al gener eren significativament més baixes, encara que la mitjana fos un mesurament normal, tenien a la llarga més risc de patir una malaltia cardiovascular. Per tant, la variació de les xifres en un període determinat de temps –una circumstància que fins ara no havia estat gaire valorada en els seguiments mèdics– podria tenir molta més importància de la qual es pensava al principi, perquè la detecció precoç d'aquest risc significa que una persona pot fer canvis en el seu estil de vida per prevenir el desenvolupament d'hipertensió i altres malalties més greus més endavant en la seva vida. O fins i tot prendre algun tipus de medicació que l'ajudi a prevenir el que pugui passar després.