El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social ha llançat aquest dilluns la campanya Los antibióticos no valen para todo, una nova iniciativa per advertir sobre el risc que suposa per a la salut l'ús excessiu i indegut dels antibiòtics, una de les principals causes del desenvolupament dels bacteris resistents, que causen cada any 33.000 morts a Europa i al voltant de 3.000 a Espanya.

La campanya, impulsada per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i desenvolupada en el marc del Pla Nacional davant la Resistència als Antibiòtics (PRAN), es difondrà fins al 24 de novembre amb un anunci de televisió que s'emetrà en cadenes nacionals, amb un total de 1.085 passis. Els materials de la iniciativa, que ha explicat amb un pressupost total de 590.000 euros, també es promouran en xarxes socials i estaran disponibles per a la seva descàrrega en l'apartat de 'Campanyes' de la pàgina web del PRAN.

El missatge principal de l''espot', emmarcat dins de la Setmana Mundial de Conscienciació sobre l'Ús dels Antibiòtics (18-24 de novembre), se centra en el perjudici que pot suposar utilitzar un objecte equivocat per desenvolupar una tasca específica, idea representada a través de l'ús incorrecte d'un raspall pels cabells.

Així, la campanya subratlla l'autoconsum d'antibiòtics en casos d'infeccions víriques com la grip o el refredat com "un dels comportaments erronis" que poden provocar el desenvolupament de resistències i comprometre, per tant, l'eficàcia terapèutica d'aquests medicaments en futurs tractaments.

Sobre això, Sanitat destaca que els antibiòtics "només tracten infeccions bacterianes, no alleugen el dolor ni la febre i han d'utilitzar-se sempre sota prescripció mèdica o veterinària". "L'ús excessiu d'aquests medicaments és una de les causes fonamentals de l'aparició i propagació de bacteris resistents, un dels reptes globals més grans de la Medicina moderna", afegeixen.

Els resultats de l'últim Eurobaròmetre de la Comissió Europea sobre els coneixements dels ciutadans sobre els antibiòtics reflecteixen que el percentatge d'espanyols que pensa equivocadament que els antibiòtics curen el refredat ha baixat des del 45% el 2016 el 36% 2018, una de les baixades més importants registrades a la Unió Europea. També han baixat del 47 al 42% els espanyols que confirmen haver pres antibiòtics en els últims dotze mesos.

En qualsevol cas, el Ministeri adverteix que Espanya continua superant la mitjana registrada per a aquests indicadors en Europa, on el 32% dels enquestats van declarar haver consumit antibiòtics l'últim any i el 28% creu que els antibiòtics curen el refredat. Així mateix, es manté en el 5% el percentatge d'espanyols que reconeix automedicar-se amb antibiòtics.

Espanya es col·loca també entre els països europeus que més antibiòtics consumin, encara que en els últims anys s'ha registrat una baixada del 7,2% en el consum total d'antibiòtics en salut humana (2015-2018) i una disminució del 52,3% en les vendes totals d'antibiòtics veterinaris (2014-2018).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat