Tal com es va avançar la setmana passada, el Departament de Salut incorpora proves d'automostra que complementaran les PCR. Són iguals però en aquest cas, el mateix pacient se la farà i ajudarà a ampliar la detecció de la Covid-19. Aquestes es faran únicament a través de la frotis nasal i es començaran a aplicar a escoles i residències que comptaran amb la supervisió de professionals sanitaris.

Des de Salut, s'ha emès un tutorial per saber com realitzar-la. Els primers que s'ho hauran d'aprendre són els alumnes de secundària (ESO), el professorat i el personal d'administració i serveis. Pel que fa a les residències, es destinaran únicament als treballadors. El cribatge es farà cada quinze dies o tres setmanes.

Ja ha entrat en funcionament

La iniciativa ja s'ha posat en marxa. Algunes escoles de Girona han començat a implementar l’automostra i en els propers dies també s’hi sumaran escoles del Barcelonès Nord i del Maresme. Pel que fa a les residències, algunes ubicades al Vallès i a Barcelona també han començat a fer servir la tècnica de l’automostra.

El Govern admet que l'automostra permet millorar en eficiència i capacitat del cribratge, malgrat que es perdi una mica de sensibilitat de les proves. Aquesta tècnica s'havia utilitzat anteriorment en la detecció del càncer de còlon o dels mesuradors de glucosa per a diabètics. Aquest és el procediment a seguir:

- Assegurar-se una bona higiene de mans prèvia al procés.

- Agafar l'equip (escovilló i tub) i desenroscar el tap del tub per deixar-lo preparat.

- Inserir l'escovilló a la fossa nasal fins a trobar-hi un topall, a uns 2 centímetres.

- Mantenir-hi l'escovilló 5 segons, fent moviments rotatoris.

- Repetir la mateixa tècnica a l'altra fossa nasal.

- Introduir l'escovilló dins el tub, trencar-lo pel punt de ruptura i col·locar-hi el tap.

- Enganxar l'etiqueta en posició vertical al llarg del tub.

- Col·locar el tub etiquetat a la bossa i tancar-la.

- Etiquetar la petició en el paper adjuntat.