Allau de contagis i morts a la residència Les Vinyes de Falset, al Priorat. Entre les persones grans, el 83% de tots els ingressats ja tenen coronavirus, 108 dels 118 residents. I això també s'ha estès als treballadors, amb 22 dels 57 que han donat positiu. A aquestes dades s'han de sumar els 16 morts per la mateixa causa que s'han detectat des del mes de setembre.

Per tot això, en una actuació conjunta del Departament de Salut i el de Treball, s'ha decidit intervenir la residència i obrir expedients sancionadors que es determinaran després d'una investigació. Tampoc es descarten les mesures cautelars. Des de Salut s'ha assignat provisionalment la direcció i la gestió, fins ara a mans de Corfalin, a STS, Gestió de Serveis Sociosanitaris

Investigació i possibles sancions

Les dotacions de personal que siguin necessàries al centre residencial les aportarà la nova gestora i el personal actual del centre quedarà sota la seva direcció. Des de Salut, també es detalla que "l’aportació concreta de recursos humans de la nova gestora estarà condicionada a la realització d’una auditoria integral inicial que permetrà determinar l’estat de la situació de la residència.

habitacio baston de oro

Habitació de la residència Les Vinyes de Falset / Foto: Grupo Bastón de Oro

D'altra banda, en un comunicat, l'Ajuntament de Falset lamenta que ja feia temps que avisaven del desastre que s'estava vivint dins la residència: "L’Ajuntament havia expressat reiteradament a l’entitat gestora de la residència Les Vinyes i als departaments de Salut i de Treball i Afers Socials i Famílies de la Generalitat, la necessitat de donar resposta a una crisi sanitària que segueix afectant la majoria dels residents, que ha causat la mort de diverses persones i té enormement preocupats els familiars i el conjunt de la població". 

ElNacional.cat ha contactat amb els responsables de la residència, que han declinat fer declaracions. Tan sols han dit que l'equip directiu estava reunit, però no responien a si la gestió ha estat incorrecta i s'ha fet cas omís de les advertències de l'administració. L'encarregat de gestionar-la és el Grupo Bastón de Oro, amb sis residències, repartides entre Catalunya i Madrid.

vinyes de falset baston de oro

Exterior de la residència Les Vinyes de Falset / Foto: Grupo Bastón de Oro