La Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya ha detectat 230 nous casos de verola del mico, per tant, el total de casos s'eleven fins a 380, més del doble dels que hi havia fa una setmana, quan se'n registraven 150. En total s'han notificat 510 casos sospitosos, en aquest moment hi ha 42 casos que s'estan investigant: 19 probables i 23 sospitosos. La majoria dels casos confirmats comparteixen un perfil, homes d'edats compreses entre els 19 i els 66 anys que han començat a mostrar símptomes entre el 5 de maig i el 23 de juny. Gairebé tots han presentat febre, astènia, inflamació de ganglis i ferides cutànies. La Conselleria de Salut explica que el mecanisme de transmissió més freqüent és el contacte estret, moltes vegades amb relacions sexuals, en el context d'esdeveniments festius. 

Les lesions s’han localitzat en la majoria dels casos en les àrees genital, perioral i o perianal i, en la major part dels casos també s’han presentat en altres localitzacions. Les ferides poden deixar cicatrius permanents i complicacions que, en alguns casos extrems, poden necessitar hospitalització. Les persones diagnosticades, o que estan sota sospita, és molt important que evitin tenir contacte amb altres persones o animals. També és determinant no compartir ni llençols, tovalloles o estris de cuina. Les recomanacions per aquells que són contactes d'un positiu de verola del mico, han d'estar atents als possibles símptomes. Des de Vigilància Epidemiològica es va fent el seguiment dels casos i es tracen les cadenes de transmissió per informar les persones que hi han estat en contacte de risc.

5.300 dosis de vacunes

Les primeres 5.300 dosis de la vacuna Jynneos per actuar contra la verola del mico van arribar a Espanya aquest dimarts, una compra en mans de la Comissió Europea a través de l'Autoritat de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries (HERA), aquesta és la primera partida, i s'esperen dos enviaments més en els pròxims mesos. En un comunicat, el Ministeri de Sanitat ha explicat que el contracte signat per l'HERA va possibilitar l'adquisició de 110.000 dosis per a tota la Unió Europea i Espanya rebrà un 10 %, "la qual cosa ens situa com el país europeu amb major recepció de vacunes enfront de la verola del mico". Sanitat ha apuntat que la iniciativa de compra en l'àmbit europeu va permetre als estats membres disposar de vacunes de tercera generació enfront d'aquesta malaltia "de manera equitativa atenent criteris epidemiològics i demogràfics". En aquest escrit, es detalla que les vacunes rebudes han de conservar-se ultracongelades per garantir la seva qualitat, seguretat i eficàcia i es posen a la disposició de les autoritats de salut pública per al control d'aquest brot. Aquesta partida se sumen a les 200 dosis d'INVAMEX que Espanya va comprar a un país veí i que ja s'estan inoculant a demanda de les Comunitats Autònomes.