La verola del mico a Catalunya ja deixa més de 1.400 casos confirmats des de l'inici del brot al maig, d'acord amb les dades actualitzades del Departament de Salut. La Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) ha notificat fins a aquest divendres un total de 1.983 casos sospitosos o probables, dels quals n'ha confirmat 1.406. Això són 381 infeccions més des del passat dimecres 20 de juliol, quan es va anunciar l'obertura de la vacunació contra la malaltia i es van oferir les últimes dades. El conseller Josep Maria Argimon ja va advertir diumenge que "és possible" que la verola del mico sigui "una malaltia que es quedi" a Catalunya.

Respecte de les dades d'aquest divendres, Salut especifica que la majoria dels casos són homes d'entre 20 i 60 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 27 de juliol del 2022. Gairebé tots han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema, mentre que les lesions s'han localitzat en les àrees genital, perioral i perianal. A hores d'ara, les complicacions més greus que s'han descrit són la proctitis i l'afectació ocular, fins al punt que alguns casos han requerit hospitalització (però ja estan donats d'alta). "El mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals, majoritàriament i sovint en el context d’esdeveniments festius multitudinaris", afegeix el departament.

Vacunació contra la verola del mico a Catalunya

La campanya de vacunació contra la verola del mico a Catalunya va començar el passat dijous 21 de juliol. Des d'aleshores, s'han administrat un total de 655 vacunes en una setmana. Això és només per aquelles persones considerades de grups prioritaris, que són les que tenen pràctiques sexuals d'alt risc per prevenir la infecció (preexposició) i les que hagin estat en contacte amb un cas i que puguin ser vulnerables (postexposició). Les dosis s'administren en tres centres de Barcelona: l'Hospital Clínic, BCN Checkpoint i la Unitat d'ITS Drassanes-Vall d'Hebron.

En l'àmbit estatal, el Ministeri de Sanitat va notificar el passat dimarts 26 de juliol un total de 3.738 casos confirmats de verola del mico arreu de l'estat espanyol. El territori més afectat és la Comunitat de Madrid, on hi havia 1.462 casos (segons les dades del dimarts). Així, Espanya és el país europeu amb més casos de verola del mico i se situa per davant d'Alemanya (2.352), Regne Unit (2.208), França (1.567), Països Baixos (818) i Portugal (588). La situació és la mateixa si ampliem el focus a països no-endèmics com els Estats Units (3.487), el Canadà (681), Brasil (813), Perú (208) i Israel (115). Quedi clar que totes aquestes dades són referents al passat dimarts 26 de juliol.

La verola del mico, emergència sanitària global

Davant l'auge de casos a escala mundial, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja va declarar dissabte la verola del mico com a emergència sanitària global. El director general de l'agència, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va decretar la màxima alerta sanitària arran de la ràpida expansió de la malaltia, que el cap de setmana afectava més de 16.000 persones a 75 països i territoris del planeta. De fet, en aquell moment ja havia provocat la mort de cinc persones. És tot això el que va portar l'OMS a fer una passa endavant i dictar una sèrie de recomanacions per contenir el virus.

Però entre aquestes recomanacions no hi ha la immunització global. La mateixa OMS va descartar dimecres la necessitat d'una vacunació massiva contra la verola del mico, però sí que va creure oportú administrar la vacuna postexposició. "Qualsevol persona que hagués estat exposada a algú amb verola del mico s'hauria de vacunar primer", va dir l'especialista Rosamund Lewis. Això és el que es fa actualment a Catalunya, on Salut va obrir la vacunació de preexposició per a persones amb pràctiques sexuals d'alt risc.