Després d'una segona presa en consideració, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat la màxima alerta sanitària pel repunt de casos de la verola del mico a escala mundial. Així, a partir d'aquest dissabte, l'OMS considera que la malaltia vírica és una "emergència sanitària global", especialment a Europa. En un principi, els membres del Comitè d'Emergència de l'organització no es van posar d'acord en la reunió que van mantenir aquest dijous sobre si declarar o no l'emergència sanitària. Amb tot, el director general de l'OMS, el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha decidit finalment que el nombre de casos arreu del món de la verola del mico ja constitueix una "emergència de salut pública d'interès internacional". Així ho ha declarat en un comunicat oficial, després de considerar la ràpida expansió de la malaltia que, segons les seves dades, ja afecta més de 16 mil persones a 75 països i territoris del planeta, i ja ha causat la mort de 5 persones. Davant això, el director general ha dictat una sèrie de recomanacions per contenir el virus.

L'OMS declara l'emergència sanitària internacional per la verola del mico

La màxima autoritat mundial en sanitat, que depèn de les Nacions Unides, ha decidit declarar el nivell màxim d'emergència sanitària per l'expansió de la verola del mico. "Tenim un brot que s'ha estès a tot el món ràpidament, mitjançant noves formes de transmissió, sobre les quals sabem molt poc, i que compleix els criteris de la normativa sanitària internacional", ha explicat Adhanom en un comunicat a la premsa. Amb tot, el director general de l'OMS considera que "el risc de la verola és moderat en l'àmbit mundial i en totes les regions, excepte a la regió europea", on veuen un "alt risc". D'altra banda, el doctor també ha pres en consideració per la seva decisió el factor de transmissió: "Existeix un risc evident que es continuï estenent el trànsit internacional, encara que el risc d'ingerència en el trànsit internacional de moment continua sent baix".

Prevenció

La decisió arriba la mateixa setmana que un comitè d'emergència amb experts en aquesta malaltia es reunís per analitzar la possible declaració, que obligarà les xarxes sanitàries nacionals a augmentar les mesures preventives. Aquest comitè havia optat per no declarar l'emergència en una primera reunió celebrada al juny (quan els casos no superaven 3.000), i en aquesta ocasió, segons Tedros, tampoc va haver-hi consens total entre els experts, però el director general ha decidit declarar l'emergència en vista de l'alt i creixent nombre de casos en diverses regions de tot el planeta. Arran d'això, Adhanom ha formulat "una sèrie de recomanacions per a quatre grups de països: En primer lloc, els que encara no han informat d'un cas de verola del mico o no han informat d'un cas durant més de 21 dies; en segon lloc, els que han importat recentment casos de la malaltia i que estan experimentant una transmissió humà-humà". Per a aquests, l'OMS recomana treballar per vigilar el virus i recollir dades per poder investigar-lo i formular tractaments. D'altra banda, el director general també ha dictat una sèrie de directrius pels territoris on s'experimenta transmissió d'animals i, per últim, indicacions per a "països amb capacitat de fabricació de diagnòstics, vacunes i terapèutiques".

"L'estigma i la discriminació poden ser tan perillosos com qualsevol virus"

En la seva declaració als mitjans, Adhanom ha destinat algunes paraules a l'estigmatització del virus perquè, segons els primers informes, es presenta en homes que tenen relacions sexuals amb altres homes: "Això significa que es tracta d'un brot que pot detenir-se amb les estratègies adequades en els grups adequats. Per tant, és essencial que tots els països treballin estretament amb comunitats d'homes que tenen relacions sexuals amb homes, per dissenyar i proporcionar informació i serveis efectius, i per adoptar mesures que protegeixin la salut, els drets humans i la dignitat de les comunitats afectades. L'estigma i la discriminació poden ser tan perillosos com qualsevol virus", ha advertit.