El Ministeri de Sanitat ha acordat aquest dimarts vacunar amb Pfizer els menors de 60 anys que han rebut la primera dosi d'AstraZeneca. Aquesta ha estat una decisió de la comissió de salut pública del Ministeri de Sanitat, que aquest dimecres traslladarà al Consell Interterritorial, que reuneix els consellers de les diferents regions. La comissió debatrà pròximament si ofereix als vacunats la possibilitat d'escollir entre AstraZeneca o Pfizer "vistes les circumstàncies excepcionals". La decisió ha arribat després que s'hagi presentat també aquest dimarts un assaig clínic fet amb 600 persones menors de 60 anys administrant-los una segona de Pfizer després d'haver rebut una primera d'AstraZeneca

L'investigador Oriol Mitjà no acaba de veure clara la decisió. "No hi ha cap científic qualificat que entengui que l'estudi de l'ISCIII no respon a la qüestió sobre efectes adversos greus de la combinació?", s'ha preguntat a les xarxes socials. I interpel·lant a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, li demana si "seria tan amable de fer públics els arguments pels quals han decidit administrar Pfizer?".

oriol mitjà @oriolmitja TUIT

 

D'aquesta manera, constata que "l'EMA ho té clar: és molt segur posar la segona dosi d'Astrazeneca a persones que no han tingut trombes amb la primera, segons dades en 8 milions de britànics. Sobre la combinació d'AstraZeneca i Pfizer es desconeix si pot haver-hi efectes adversos greus".

Així, destaca que Alemanya i França "que fan servir una pauta completa, encara no han publicat la seva experiència sobre efectes adversos greus" i destaca que "les dades de combinació a curt termini no són encoratjadors perquè incrementa el risc dels efectes adversos lleus del 10% al 40% té febre i dolors".

oriol mitjà @oriolmitja TUIT 2

I acaba dient que "el Ministeri recomana Pfizer, però deixa triar al ciutadà. Sí, ho sé, és el súmmum". "La meva recomanació: val més boig conegut que savi per conèixer", destaca.

"De la segona dosi d'AstraZeneca sabem que gairebé sempre és segura (trombe en 1 de cada milió, sobre la combinació no sabem gairebé res", ha emfatitzat Mitjà. 

Macip: "No té cap lògica científica"

L'investigador i metge Salvador Macip també ha reaccionat a la decisió. Considera que la decisió de Sanitat "no té cap lògica científica" i ha afegit que està content de viure en un país on li posaran la segona dosi d'AstraZeneca.

Sobre el fet que els ciutadans puguin decidir quina vacuna es posen, si Pfizer o AstraZeneca, "no és just".

salvador macip @macips01 TUIT

 

Imatge principal: l'investigador Oriol Mitjà / ACN