La soca britànica ha arribat per quedar-se. Segons ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, el 8% dels casos que es detecten a Barcelona ciutat són de la variant britànica. D'aquesta manera, ha ressaltat que amb aquest 8% de transmissibilitat, s'espera que d'aquí a 5 o 6 setmanes serà la variant predominant. Així, ha constatat que al mes de març un 50% dels casos podrien ser de la soca britànica. 

En una roda de premsa a la qual també ha participat el cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, ha explicat que la detecció de les variants es du a terme amb un cribratge inicial amb un PCR diferencial "que té un tret important". D'aquesta manera, ha exposat que "la gran majoria tenen 3 dianes del virus, però n'hi ha una que detecta el gen de l'espícula" i a la variant anglesa surt negativa. "Això no vol dir que el PCR sigui negatiu, però en canvi dona un tret d'avantatge molt important; amb proves que hem fet, quan tenim espícula negativa, gairebé el 100% són soca britànica", fet que, segons ha constatat, "dona moltíssima rapidesa".

Malgrat tot, la seqüenciació se segueix fent. De fet, la seqüenciació de genoma complet es fa en quatre centres catalans, tals com l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, l'Hospital Universitari de Bellvitge, l'Hospital Germans Trias i Pujol i l'Hospital Clínic. 

Casos de soca britànica a Catalunya

Segons ha detallat el mateix Pumerola, en tot el món s'han detectat uns 2.000 casos de la soca britànica, 1.000 dels quals serien a Europa. A Espanya se n'han descrit uns 300 casos, i 79 d'aquests són a Catalunya. 

Situació epidemiològica

Segons ha constatat Argimon durant la roda de premsa, "estem baixant". Tot i això, ha volgut ressaltar que "és una corba molt diferent de la segona onada". Així, ha destacat que de la mateixa manera que va pujar molt lentament, també baixa a poc a poc. 

"Les dades segueixen aquest ritme de descens i de baixada, però amb aquesta incertesa de saber fins quan tindrem aquesta situació". Fet que deriva a la situació als hospitals, on avui s'han superat els 700 llits ocupats a les UCI catalanes. 

 

Imatge principal: Tests ràpids per a la detecció del coronavirus a l'Hospital de Sant Pau / Sergi Alcàzar