Segona setmana de mobilitzacions en la sanitat pública catalana. El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha convocat tres dies més de vaga i mobilitzacions en el sector sanitari per reclamar al departament de Salut una millora de les condicions professionals i laborals, després de dues reunions amb Salut que han acabat sense cap acord. Concretament, les pròximes convocatòries de vaga són els dies 1, 2 i 3 de febrer, que es corresponen a dimecres, dijous i divendres d'aquesta setmana. Sota el lema “Ho hem donat tot. No hem rebut res”, es duran a terme els nous actes de protesta, després de la vaga dels dies 24, 25 i 26 de gener de la setmana passada. Coincidint amb aquestes jornades, el sindicat ha organitzat una gran concentració aquest dijous, 2 de febrer, a les 11.00 hores, davant la seu corporativa de l’Institut Català de la Salut (ICS), a Barcelona.

D’altra banda, aquest dimecres i divendres, 1 i 3 de febrer, respectivament, MC fa una crida als facultatius i facultatives de la sanitat pública i concertada a manifestar-se a les portes dels centres sanitaris, per expressar el seu rebuig a les polítiques de salut del Govern. Com ja va advertir el sindicat, les mobilitzacions “no s’aturaran” i la professió “seguirà en lluita” fins que Salut "no aporti solucions" que permetin començar a resoldre els “greus problemes” que pateix el sistema sanitari, en especial la sobrecàrrega de treball i la precarietat de les condicions assistencials i laborals.

Vaga de metges a Catalunya: convocatòries dels dies 1, 2 i 3 de febrer

  • L’1 de febrer la convocatòria de vaga per als hospitals serà de 8h a 11h i de 17h a 20h, mentre a l’atenció primària serà d’11h a 14h i de 17h a 20h.
  • El 2 de febrer, l’aturada als hospitals i als CAP serà de 8 a 00h.
  • El 3 de febrer tornarà a ser com el dia 1, als hospitals de 8h a 11h i de 17h a 20h, mentre a l’atenció primària serà d’11h a 14h i de 17h a 20h.

Les reunions amb Salut, sense acord

El sindicat Metges de Catalunya ja ha mantingut dues reunions per buscar acords amb el departament de Salut, les dues sense resultats. La primera trobada es va dur a terme el passat divendres 27 de gener. Una trobada que va durar més de dues hores i en què es van posar sobre la taula les demandes del col·lectiu de metges i professionals de la salut. Després d'aquesta primera trobada les dues parts van acordar tornar-se a reunir aquest dilluns i preparar durant el cap de setmana les noves propostes i els marcs de negociació. 

La reunió d'aquest dilluns, però ha tornat a acabar sense cap acord que permeti desconvocar les vagues. "El dia d'avui no hi ha un acord escrit en paper que permeti desconvocar la vaga, en cap cas, les negociacions estan trencades, però encara queda molta feina a fer", ha afirmat el secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart. Aquest dimarts a les 9 del matí es reprendran les negociacions entre les dues parts. Aquest dilluns el sindicat i salut han acostat posicions i han establert un marc que permetrà concretar mesures en les pròximes reunions. "Al final del dia d'avui hem quedat entesos en un marc que ens resulta còmode a les dues parts i que ens garanteix un marc jurídic i també garanties d'aplicació del que es pugui acabar acordant. Hem pogut establir l'agenda del que seria necessari negociar i debatre i demà es duran a terme reunions més tècniques sobre mesures i demandes més concretes", ha explicat Lleonart just després de la reunió amb Salut.