El Brasil ha reportat que la vacuna xinesa Sinovac Biotech contra el coronavirus té una efectivitat del 50,38%, inferior al que s'esperava, d'acord amb els resultats dels estudis clínics que s'han fet a gran escala al país sud-americà. Aquestes investigacions s'han donat a conèixer a mesura que les vacunes contra el coronavirus s'apliquen a nombrosos països. 

Eficàcia semblant a la vacuna de la grip

La vacuna contra el coronavirus de Pfizer té una efectivitat del 95%, mentre que la de moderna és del 94%. Amb aquests percentatges pot semblar que l'efectivitat de la vacuna Sinovac, sigui molt més baixa. Ara bé, segons els Centres per al Control i Prevenció de les Malalties dels Estats Units (CDC), la vacuna de la grip, que fa servir una tecnologia semblant, redueix el risc de contreure-la entre un 40% i 60%.

Per què Sinovac és diferent?

La vacuna xinesa funciona a través de l'ús de partícules virals mortes per exposar el sistema immunitari del cos al virus sense risc d'una resposta de malaltia greu. En canvi, les vacunes de Moderna i Pfizer i BioNTech són d'ARNm, fet que significa que, part del codi genètic del coronavirus s'injecta al cos, fet que fa que el cos produeixi proteïnes virals, però no tot el virus. La quantitat que s'injecta és suficient per entrenar el sistema immunològic per atacar. 

"Coronavac –l'empresa fabricant de la vacuna xinesa– és un mètode més tradicional que es fa servir amb èxit en moltes vacunes conegudes, com la de la ràbia", explicava a la BBC fa unes setmanes el professor associat Luo Dahai de la Universitat Tecnològica de Nanyang. "Les vacunes ARNm són un tipus nou de vacuna", afegeix. 

Els avantatges de la vacuna xinesa

Un dels avantatges més importants de les vacunes de Sinovac és que es pot emmagatzemar a un refrigerador estàndard d'entre 2 i 8 graus de temperatura, com la vacuna d'Oxford, que està feta d'un virus genèticament modificat que causa un refredat comú en els ximpanzés, compara la mateixa cadena britànica. La vacuna Moderna s'ha d'emmagatzemar a 20 graus sota zero mentre que la de Pfizer cal fer-ho a menys 70 graus.

La vacuna va començar els seus assajos al Brasil a principis d'octubre. I ara, uns mesos després, les autoritats del Brasil haurien comunicat la seva efectivitat.

 

 

Imatge principal: dosis de la vacuna xinesa de Sinovac sota estudi / Efe