La vacuna russa contra el coronavirus Sputnik V va anunciar la setmana passada una eficàcia del 95%, segons va informar a través d'un comunicat el Centre Gamaleya i el Fons d'Inversions Directes de Rússia (FIDR). Segons les dades presentades, l'eficàcia de la vacuna russa després de vint-i-vuit dies és del 91,4%, una xifra determinada basant-se en 18.000 voluntaris entre els quals es van detectar 39 casos. D'ells, 31 pertanyien al grup que va rebre placebo, però la distribució és diferent perquè el 75% dels participants va rebre una vacuna (i no la repartició que habitualment es fa de 50-50).

Ara, uns científics britànics experts en vacunes han dit a l'emissora canadenca CBC News que la vacuna russa és "raonablement efectiva" per prevenir el coronavirus. El canvi de percentatge en la vacuna russa, primer es va anunciar que era del 92%, va provocar cert escepticisme per part dels científics occidentals que en qüestionen la credibilitat, segons recull el diari The Moscow Times. 

Què diuen els científics?

"No hi veig cap raó per dubtar" dels resultats publicats pel centre d'investigació estatal Gamaleya, explicava a la CBC el professor de virologia de la Universitat de Reading Ian Jones i recull el diari rus. "Estic d'acord amb el fet que els seus resultats inicials van causar certa consternació, però no crec que fos perquè no eren vàlids. Van explicar-se una mica massa d'hora".

El professor de farmacoepidemiologia a l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres, Stephen Evans, deia a la mateixa cadena que els resultats de la vacuna són "consistents amb el que veiem en altres vacunes". Així, Evans exposa que permet avaluar que la vacuna russa és "raonablement eficaç" tot i que remarca que això no necessàriament vol dir que es pugui confiar en aquestes dades. "No sabem de quina manera monitoren els assajos"

Ara bé, no tothom pensa igual. El biòleg italià Enrico Bucci, un dels científics que va qüestionar els resultats de l'assaig, detallava a la mateixa CBC que els últims  resultats no van convèncer-lo de l'eficàcia de la vacuna per discrepàncies notables. "La mostra és massa baixa per establir un percentatge", detallava. 

Ni Europa ni els EUA la volen

La vacuna russa es basa en el vector viral no replicant, com la d'Oxford, i pel que se sap s'estaria provant a més de 40.000 voluntaris a Rússia, Veneçuela, Bielorússia i als Emirats Àrabs. Segons va publicar Bloomberg la setmana passadala vacuna més demandada és, però, la d'Oxford. Qui n'ha demanat més dosis és Europa, amb 505,3 milions, seguida pels Estats Units amb 300 milions. La resta del món també ha optat per reservar-ne de l'AstraZeneca 2.400 milions. La segona més demandada és la Novovax amb 160 milions a Europa, 100 als EUA i 1.100 milions a la resta del món.

Així doncs, pel que fa a la vacuna Sputnik V, ni Europa ni els Estats Units n'ha demanat cap dosi. 

 

Imatge principal: fotografia de la vacuna russa Sputnik V / Efe